DF ANALYS

Dataföringens omvärldsanalys

  • Fördjupar analysen av digitaliseringen
  • Hem
  • Analyser
  • Om DF Analys
    • Om DF Analys
  • Kontakt
Hem · Aktuellt · Åtta viktiga prioriteringar för CIO:n

Åtta viktiga prioriteringar för CIO:n

Publicerad den 15 juni 2018

DFAnalys_CIOÄr blockkedjan, affärssystem eller paddor i fokus hos svenska företag och offentliga verksamheter idag? DF Analys dyker ned i de svenska IT-chefernas prioriteringslistor.

1. Klara en tajt budget

Analysföretaget Radars rapport IT-Radar 2018 visar att kraven på IT-leveransen ökar, samtidigt som budgeten bara ökar måttligt – 1,6 procent 2018. Eftersom ökningen i budget är lägre än inflationen – för närvarande 2 procent – innebär det i praktiken att IT måste göra mer för mindre pengar.

– Budgeten ser ungefär likadan ut nu som den har gjort tidigare år, säger Anna Hemmingsson, IT-chef på musikrättighetsorganisationen Stim.

Hon basar över IT-drift som står för ungefär 25 procent av Stims IT-budget, resten läggs på IT-utveckling som styrs av utvecklingschef i samarbete med verksamheten.

Anna Hemmingsson kom in på Stim för 2,5 år sedan med uppdraget att få större ordning och reda på IT-infrastruktursidan. Då gjordes en treårsplan som nu snart är genomförd.

2. Höja säkerheten

Enligt Radars data och analys är cybersäkerhet det område som tydligast har seglat högt upp på agendan under det senaste året. Särskilt strategier och informationssäkerhet, men även IT- och nätverkssäkerhet.

– Det stämmer verkligen in på oss, säger Anna Hemmingsson.

Stim fungerar i praktiken som en mindre bank som fördelar pengar till upphovsrättspersoner.

– Det är helt avgörande att våra kunder och upphovsrättspersoner kan känna sig trygga med vår hantering av den information vi har. Vårt absoluta fokus är och kommer alltid vara just det, säger Anna Hemmingsson.

GDPR-reglerna innebär en extra risk enligt henne. Eftersom sanktionsavgifterna om en verksamhet ertappas med att inte hantera sina personuppgifter korrekt är så stora skulle det kunna användas i utpressningssyfte.

Verkstads- och logistikföretaget Bufab ökar IT-budgeten med 5–10 procent på grund av olika projekt för närvarande. Total IT-budget ligger på runt 32 miljoner kronor. Även hos Bufab finns säkerhet med högt på agendan – som tredje viktigast. Nummer ett på prioriteringslistan är en stor flytt av hela infrastrukturen från egna datahallar till Microsofts Azure-plattform. Nummer två är digitalisering.

– Microsoft har mycket säkerhet inbyggt. De har helt andra muskler än vad vi själva har. Vi kanske får fokusera mer på informationssäkerhetssidan nu. Som hur vi ska klassa information och vem som äger den. Säkerhetsarbetet blir mer verksamhetsorienterat. Det blir också viktigt att få verksamheten att förstå att den måste ägna sig åt att äga sin information, säger Michael Exenberger, CIO på Bufab.

3. Leda och stöda digital innovation

Radars data visar att behovet bland svenska verksamheter ökar av digital innovation och transformation, men de stora initiativen och kostnadsposterna ligger i verksamhetens budget, snarare än i IT-organisationens budget. Däremot är det tydligt att IT ingår som en viktig part i arbetet.

Bufab arbetar med ett ”digital best practices”-initiativ i tre delar. Det går bland annat ut på att förbättra interaktionen med kunderna och att optimera de interna flödena.

Ett exempel är vmi-lösningar av olika slag – vendor management inventory, eller leverantörsstyrda lager. Ett exempel är när personalen på ICA gör inventeringar på hyllorna med en skanner. Butiken får då automatiskt in den mängd bröd från leverantören som butikspersonalen ”sköt av” mot hyllan.

– På det området finns mycket ny teknik som gör att vi kan bli vassare mot kunderna, säger Michael Exenberger.

En fjärdedel Bufabs IT-budget går till innovation, medan tre fjärdedelar används till att ”driva skeppet vidare”. Det är helt enligt snittet av svenska verksamheter, enligt Radars data.

I Västerås stad ligger digitalisering och IT på CDO – eller ”digitaliseringsdirektör” – Jörgen Sandströms bord. IT-budgeten är 40–50 miljoner kronor. Till det kommer 200 miljoner kronor av verksamhetsfinansierad IT – ekonomisystem, vårdsystem, fastighetssystem, med mera.

– Jag har precis fått det politiska mandatet för programmet för digital förnyelse. Det spänner över flera år och vi sitter just nu och funderar på hur vi ska börja, säger Jörgen Sandström.

Han har tidigare arbetat i rollen som CIO och IT-chef i Värmdö och Stockholm.

– Den stora förändringen att gå från CIO till CDO är inte ha förvaltning som norm utan förändring som norm, säger Jörgen Sandström.

Ändå är det inte han som har kvalitets- och innovationsprocessen – det är ekonomidirektören.

– Tidigare låg delarna på olika enheter, men nu har politikerna och stadens ledning samlat dem på stadsledningskontoret, säger Jörgen Sandström.

4. Parera verksamhetsfinansierad IT

I Västerås märks tydligt att verksamheten tar en allt större del av IT-besluten. I många av förvaltningarna är nivån hög på digital kompetens.

– Den stora prioriteten för mig är kompetenshöjning kring digitalisering. De frågar inte längre, de ställer krav. Men det gör också styrningen mer komplicerad. Alla lösningar som verksamheten köper in behöver integreras, säger Jörgen Sandström.

– Dessutom måste risker och informationssäkerhetsperspektivet komma in liksom personuppgiftshanteringen och den personliga integriteten. Här behöver vi höja organisationens kunskap, inte minst hos stadsledningen.

Radars data visar att verksamhetsfinansierad IT växer med 4,4 procent 2018 och nu utgör en femtedel av den totala IT-kakan.

5. Digital kompetensförsörjning

En stor utmaning bland Sveriges IT-organisationer är bristen på kompetens inom områden som cybersäkerhet, integration, IT-arkitektur, erfarna projektledare och roller i gränslandet mellan IT- och verksamhetsutveckling.

– Västerås är en teknikstad och det är inte jättesvårt att rekrytera här. Det är robotarnas huvudstad och här finns världsledande kompetens inom automatisering och Internet of Things, säger Jörgen Sandström.

– Staden outsourcar i stor utsträckning så för mig handlar det främst om att ha den strategiska kompetensen.

Exempel är IT-strateger och objektförvaltare.

– Det handlar om personer som kan få ut vad verksamhetens behov är och omsätta det i beställning, leverans och uppföljningar, säger Jörgen Sandström.

6. Få ut kraften från molnet

Just nu befinner sig hela IT-branschen inne i en stor omvandling, som Radar kallar ”den perfekta stormen”. Den finns beskriven i tre rapporter, där den första ”industrialiseringen av IT”, beskriver effekterna av storskalig IT-drift och automation, med ett stort genomslag för molntjänster i Sverige de närmaste två–tre åren.

Stim är långt från att lägga ut sin drift i molnet, även om man använder molntjänster för vissa verksamhetssystem. Bufab går alltså all-in på molninfrastruktur just nu. I Västerås funderar de på hur de ska ”unleash the cloud potential”, som CDO Jörgen Sandström säger.

– Vi får inte riktigt ut de positiva effekterna av molnet. Molninfrastrukturen med Azure och Amazon har funnits länge. Det som däremot är nytt är ekosystemen med produkter och tjänster för analyserna och för att skapa de häftiga apparna. AI-bearbetningarna och möjligheten att få in produktiviteten i våra arbetssätt istället för att vara reaktiv, säger Jörgen Sandström.

Ett exempel är stadens ett par tusen kameror. Data därifrån skulle staden vilja använda för att upptäcka mönster, som folkgrupper som bildas på onaturliga tider eller personer med konstiga rörelsemönster.

– Det kan också vara att systemet självt upptäcker rök i soptunnor och skickar sms till räddningstjänsten eller en lokal väktare, säger Jörgen Sandström.

7. Börja testa nya disruptiva tekniker

Västerås ger i ovanstående prov på tillämpningar som kombinerar två av de tekniker som enligt Radar just nu har störst potential och vilka båda har kraftig tillväxt – från låga nivåer: Artificiell intelligens (AI) och Internet of Things, sakernas internet (IoT).

Stim tittar också på AI. Ett område är för en mer automatiserad support. Ett annat för att tolka data och göra förutsägelser.

– Om vi kunde ta reda på i vilken utsträckning olika låtar kommer att slå skulle vi redan på ett tidigt stadium kunna ge upphovsrättspersonen rätt typ av stöd och support, säger Anna Hemmingsson.

Liknande tankar finns på Bufab.

– Vi tittar på AI-lösningar när det gäller hur vi ska kunna bygga smarta prognoslösningar. Blockchain ligger också nära hjärtat. Men vi kan inte driva det utan får följa det, säger Michael Exenberger.

Just blockchain är det tredje teknikområde som Radar pekar ut som just nu mest disruptivt, i rapporten ”tekniker med disruptiv potential”.

8. Leverantörsstyrning – viktigt men svårt att hinna med

Radars data visar att de externa kostnaderna nästan har ökat dubbelt så mycket som de interna kostnaderna de senaste tre åren. Runt 70 procent av IT-kostnaderna läggs på externa leverantörer. Det gör det viktigt att prioritera leverantörsstyrning, men Radars analys visar att IT-organisationerna inte hinner med på grund av det stora förändringstrycket. Så inte på Stim.

– Vi jobbar mycket med frågan. Vi har en struktur för hur vi ska hantera leverantörer, säger Anna Hemmingsson.

Exempelvis mappar Stim in leverantören utifrån kategorier som pris eller kunskap för att se vad man ska fokusera på i relationen.

– Vi kan också se inom vilka områden en viss leverantör är första eller andra valet, säger Anna Hemmingsson.

Radars analyser visar att köparna i allt större utsträckning värdesätter proaktiva leverantörer, med branschkunnande.

– Det är jätteviktigt. De flesta konsulter vi har inne har vi jobbat med en längre tid. De känner oss väl. När vi behöver förändra en lösning börjar vi därför aldrig från noll. De är up-to-date och kommer oftast med fantastiskt bra input på lösningar. Dessutom har de kunskap från andra kunder vilket gör att de kan komma till oss med motsvarande idéer, säger Michel Exenberger på Bufab.

I Västerås är erfarenheten att leverantörerna främst gör det man säger åt dem. Det är inte ok enligt CDO Jörgen Sandström.

– Är man leverantör måste man ha ett förhållningssätt. Man kan inte bara leverera det man tror att kunden behöver. Leverantören måste vara den som kan frågorna bäst, säger Jörgen Sandström.

Av Sverker Brundin

Sverker BrundinSverker Brundin är journalist och civilingenjör, med stor erfarenhet av att bevaka och analysera digitalisering och it. Han arbetar som innehållsansvarig och analytiker på analys- och rådgivningsföretaget Radar Ecosystem Specialists. Tidigare har han arbetat som ekonomi- och teknikjournalist på bland annat Aktiespararna, Ny Teknik och IDG. Du når Sverker här.
Bild: Daniel Roos.

Arkiverad under: Aktuellt, Analyser Märkt med: AI, Anna Hemmingsson, Bufab, CIO, cybersäkerhet, it-budget, Jörgen Sandström, Michael Exenberger, Moln, Radar, Stim, Västerås

Om du väljer att kommentera våra artiklar är du själv är ansvarig för innehållet. Kommentarerna omfattas inte av yttrandefrihetsgrundlagen inom utgivningsbeviset för dfanalys.se. Redaktionen förbehåller sig rätten att ta bort kommentarer som är olämpliga i enlighet med lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor.

Aktuella analyser

EU:s tilltro till filter är naiv

EU:s tilltro till filter är naiv

Att säga att ”inget upphovsrättsskyddat material ska få laddas upp” är en sak. Att automatisera den typen av beslut är något helt annat.

Teleoperatörerna kliver på 5g-utmanarens tåg

Det nya sättet att köpa IT

Logistik är brinnande hett just nu

Hur höjer vi den digitala kompetensen i Sverige?

 

Aktuellt

EU:s tilltro till filter är naiv

Teleoperatörerna kliver på 5g-utmanarens tåg

Det nya sättet att köpa IT

Logistik är brinnande hett just nu

Hur höjer vi den digitala kompetensen i Sverige?

När (inte om) kommer den riktigt stora säkerhetskrisen?

Fler nyheter »

Om DF Analys

DF Analys är Dataföreningens redaktionella plattform för omvärldsbevakning. Här samlar vi fördjupande veckovisa analyser, rapporter, arbetsgrupper och events till en heltäckande tjänst.
När föreningen bildades för över 65 år sedan var syftena bland annat att hålla medlemmarna uppdaterade om utvecklingen och se till att relevanta vidareutbildningar fanns tillgängliga.
Läs mer »

DF Analys Veckobrev

nyhetsbrev Vill du få tillgång till veckobrevet för DF Analys?
Bli medlem i Dataföreningen »

DF Analys

Fleminggatan 7
112 26 Stockholm
Tel 08-587 434 00
Mer kontaktinfo »

dfanalys-logotyp-footer-800
 

© DF Analys · Använder WordPress & Genesis Framework · Om cookies · Allmänna villkor · Sitemap · Logga in

DF Analys använder cookies: Läs mer