Skiftet mot digital handel har varit en utmaning för många retailföretag, och särskilt de med stort butiksnät har upplevts som långsamma med att anpassa sig. Ikea visar nu att de tänker satsa, men för att klara en digital omställning behöver möbeljätten hjälp.
Retailföretag som med anledning av digitaliseringen tvingas tänka nytt är bland annat det amerikanska leksaksföretaget Toys ”R” Us, som efter konkurshot tvingas stänga 180 butiker och nu ska satsa på e-handel. Att H&M har det tufft visar sig på svag försäljning och fallande aktiekurs. Även om företaget själv förnekar det menar kritiker att de dåliga resultaten beror på bristfällig digital strategi.
Att traditionella retailföretag haft en långsam omställning till det digitala kan ha olika orsaker. Men Ikea har kommit till insikt att det krävs nya strategier och efter flera rätt uppseendeväckande insatser förra året är det uppenbart att möbeljätten har lagt i en högre växel.
E-handels inne i en stark tillväxtfas
Inte minst uppvisades det nödvändiga förändringar av Ikeas e-handel. E-handel är en grundförutsättning i den digitala shoppingen och konsumenten förväntar sig en friktionsfri shoppingupplevelse på nätet. Självklart är kraven höga hos Ikea.
I Sverige är e-handeln inne i en så pass stark tillväxtfas att den under 2017 för första gången stod för all försäljningstillväxt i handeln, vilket rubricerades som peak butik. Denna vändpunkt har förstås stora konsekvenser för handeln och retailföretag skräms upp av uttalanden om en annalkande butiksdöd. Det betyder inte att de fysiska butikerna är uträknade, men att det krävs omfattande förändringar. Inte minst för företag med ett stort butiksnät.
Öppnar upp för tredjepartsförsäljning
Hur bemöter då världens största möbelföretag med fler än 300 butiker de nya förutsättningarna? Ikea har inte utmärkt sig genom sina satsningar på e-handel, men har trots det lyckats se en relativt god utveckling. Den senaste rapporten visar på en tillväxt av e-handelsförsäljningen i Sverige på tolv procent.
Nu sker däremot en uppväxling för att nå den nya digitala konsumenten. Att de vill trappa upp satsningarna på e-handeln i Sverige framgår bland annat av det nyöppnade e-handelslagret utanför Stockholm.
Då förbättrad logistik mer eller mindre kan ses som en nödvändighet är en mer uppseendeväckande satsning på e-handel det som tillkännagavs av Ikea i somras. Under 2018 kommer företaget att testa sälja produkter på andra plattformar än de egna. Att öppna upp för tredjepartsförsäljning är något som Ikea under sin 74-åriga historia aldrig tidigare har velat göra.
Så varför denna helomvändning? Kanske för att ge e-handeln en skjuts, eller för att de bestämt att det är bättre att vara en del av ett dominerande ekosystem än att stå utanför.
Spekulationerna gick nämligen snabbt kring att tredjepartsförsäljning kommer att ske genom e-handelsjättar som amerikanska Amazon eller kinesiska Alibaba. Kommer Amazon, som ryktet säger, träda in på den svenska marknaden inom kort är det inte osannolikt att det är den blivande partnern.
Inleder samarbete med techföretag
Det är förstås inte det första närmandet till en av de globala techjättarna och deras ekosystem. För att förbättra sina egna produkter integrerades i höstas funktionen att kunna röststyra Ikeas smarta belysning med hjälp av både Amazon Alexa, Google Assistant och Apples Siri.
Samarbetet med Apple inför utvecklingen av augmented reality-appen IKEA Place är ett annat drag som drivit på företagets digitala omställning. Enligt Ikeas framtidslabb Space10 skedde framtagandet av appen på mindre än två månader för att lanseringen skulle sammanfalla med uppdateringen till iOS 11.
Med hjälp av Apples ARKit kunde Ikea direkt efter att tekniken kommit till mobilen erbjuda konsumenten ett shoppingverktyg som tros bli revolutionerande för hela retailbranschen. Samtidigt övertygades världen om Ikeas digitala ambitioner.
Satsar på startups
Även andra samarbeten håller på att inledas. IKEA Bootcamp som startade i höstas handlar om att samarbeta och skapa tillsammans med startups inom områden som disruptiv teknik, design, hållbarhet och kundupplevelse inom retail.
Kärnan i programmet ligger på just samarbete. Ikea kräver inget eget kapital, men öppnar upp för att bli kund till utvalda startups, licensiera deras teknik eller investera i deras företag. Syftet är att de tillsammans ska innovera för framtiden genom banbrytande idéer och teknik.
Något oväntat kom också nyheten att Ikea förvärvat den Silicon Valley-baserade startupen TastRunner. Även detta är nytt för företaget, som tidigare fokuserat på tillväxt oberoende av någon annan.
Det är uppenbart med det senaste årets händelser att Ikea i sin pågående digitaliseringsprocess bryter gamla mönster som kan ha försvårat eller fördröjt anpassningen till ny teknik och nya konsumentbehov.
Numera följer möbeljätten allt mer mentaliteten som är utmärkande för Silicon Valley, där hjälp från andra uppmuntras genom partnerskap, samarbeten och förvärv, för att snabbt komma åt den kompetens som man själv saknar.
Av Jeanette Kalafatidis Lindberg
Jeanette Kalafatidis Lindberg är socialantropolog och arbetar som omvärldsanalytiker på Docere Intelligence. Hennes främsta projekt är trendsajten Buzzter som publicerar spaningar och analyser, ger ut rapporter och arrangerar olika trendevents. Hon har tidigare skrivit åt Digital Teknik. Du når Jeanette här.