DF ANALYS

Dataföringens omvärldsanalys

  • Fördjupar analysen av digitaliseringen
  • Hem
  • Analyser
  • Om DF Analys
    • Om DF Analys
  • Kontakt
Hem · Aktuellt · Hon håller konsulterna kort

Hon håller konsulterna kort

Publicerad den 29 september 2017

Anna David, UC
Nära, men inte för nära. Så får Anna David, it-chef på UC, ut mest av sina it-konsulter. Foto: Sverker Brundin/Radar.

Under Anna Davids sju år som it-chef på kreditupplysningsföretaget UC har andelen konsulter ökat kraftigt. Hon vill ha stor flexibilitet och korta kontrakt.

–  Konsultavtalen ska vara flexibla uppåt och nedåt. Jag vill kunna ställa om med upp till 60 procent på 1–3 månader. Oftast handlar det om justeringar nedåt, säger Anna David.

Häromveckan var hon huvudtalare under Radar Sourcing-konferensen på Hotell Birger Jarl i Stockholm inför drygt 200 åhörare och DF Analys tog en pratstund med henne i pausen.

– Nackdelen med vår modell är att det blir lite dyrare. Men många leverantörer vill låsa in en i volymavtal. Det fungera ofta inte med hur vi vill arbeta, säger Anna David.

Den situation hon beskriver stämmer väl överens slutsatserna i analysföretaget Radars rapport IT-Radar Update 2017 om den svenska it-marknaden. Den snabba teknikutvecklingen gör att den genomsnittliga längden för affärskritiska it-projekt blir allt kortare. Snittet för affärskritiska projekt är idag 8,5 månader. För UC:s del har snittiden sjunkit, från 9–12 månader för fyra år sedan till 3–6 månader idag.

UC har gått över till agil utveckling över hela linan, vilket även berör affärsutveckling. Dessutom har man anammat en devops-orienterad organisation. Det är ett sätt att öka släppen av nya funktioner. Tidigare gjorde företaget 4–6 releaser per år.

– Vi är på väg mot deployment varje dag, hela vägen mot kund, säger Anna David.

Varför är det så bråttom att komma ut med nya funktioner?

– Ett exempel är mängden kreditupplysningar på privatpersoner. De görs mycket oftare nu än tidigare. Utvecklingen inom e-handeln har lett till att handlare fattar riskbeslut på mycket mindre belopp än förr, ner mot 3 000 kronor.

Kraven på informationsförsörjning från källor som Spar-registret har ökat i och med en mer utbredd e-handel. Det gör att e-handlarna kan göra andra typer av riskmodeller än tidigare.

– Då förväntar sig kunderna snabba uppdateringar.

Värdet av lokal förankring

UC har under de senaste åren dessutom fått allt fler privatpersoner som kunder, för närvarande 450 000. Dessa vill ha snabb information om sin egen kreditinformation, hjälp med skydd mot id-kapning med mera.

Sedan Anna David tillträdde på UC har andelen konsulter ökat kraftigt och den egna personalstyrkan sjunkit väsentligt; från 65 till 24 anställda. Med konsulter inberäknat basar Anna David för 120 personer.

– Nu är vi nere och vänder. Framöver anställer vi kanske några utvecklare, it-arkitekter och lösningsarkitekter.

Anledningen till att ha många konsulter är att verksamheten ska bli mer flexibel.

– Konsulterna är lika viktiga för mig som de anställda, säger Anna David.

Men hon nobbar de globala outsourcingföretagen.

– Vi jobbar mycket i gemensamma team. Det är viktigt att personerna i dem sitter geografiskt tillsammans. Det gäller från utvecklare till affär, från devops-personerna till leverantören.

– Jag tror inte på utvecklare i Ukraina. Utvecklarna ska känna pulsen och vara med i mötesrummen, de ska känna till affären.

Är även språket en faktor här?

– Ja. Kanske inte lika mycket för utvecklarna, men för affärsverksamheten är det svårt om man inte hänger med i språket. Vi vill ha liv och rörelse, att man interagerar med varandra till vardags, säger Anna David.

Det är inte bara geografi och språk som är orsaken till att hon hellre väljer mindre lokala sourcingföretag.

– Man blir inte tillräckligt viktig som kund för de stora globala företagen.

Korta avtal håller en på tårna

UC har en multisourcingstrategi, där företaget väljer ut specialister för särskilda behov. Det sker med rullande treårsavtal.

– Jag vill inte ha för långa avtal. Det finns annars en risk att man blir lite lat, både som leverantör och beställare.

En tydlig trend i svenska it-verksamheter, vilket syns i IT Radar Update 2017, är att budgetarna ökar måttligt, mindre än inflationen. I praktiken vill organisationsledningarna att it ska göra mer för mindre pengar.

– Precis så är det för oss också. För att klara kraven jobbar vi med automatisering. Vi ser jätteffekter särskilt av automatisering för test, säger Anna David.

Så som UC har valt att arbeta stämmer väl överens på trenden inom konsulttjänster. Här visar Radars undersökning Leverantörskvalitet 2017  att kunderna vill ha så tätt samarbete med leverantören som möjligt och de värdesätter dessutom att konsulterna är närvarande. Det gynnar företag med en stark lokal förankring snarare än de globala jättarna eller de indiska bolagen. Den stora övergripande trenden är ändå industrialiseringen av it, vilket gynnar företag med stordriftsfördelar och som utnyttjar automatisering i hög grad.

Om alla skulle resonera som UC bör utvecklingen i framtiden antingen gå mot lokala konsultfirmor som är bra på att dra nytta av it-jättarnas tjänster och anpassa dem efter lokala behov. Eller mot de globala konsultbolag som förstår värdet av stark lokal anpassning. 

Fakta UC - hög tillväxttakt

UC är ett privat företag som sysslar med kreditinformation. Bolaget hade 2016 en omsättning på 678 miljoner kronor och ett rörelseresultat på 57 miljoner kronor. Företaget har för närvarande omkring 300 anställda.

Bolaget växer med 8–10 procent om året, både organiskt och via förvärv. Under senare år har UC bland annat köpt upp Allabolag och bostadsvärderingsföretaget Ljungquist Information.

Idag är all systemutveckling och all drift outsourcad. UC har en mix av egna och outsourcade projektledare och lösningsarkitekter medan chefsorganisationen helt består av egna anställda.

Om skribenten

Sverker BrundinSverker Brundin är journalist och civilingenjör, med stor erfarenhet av att bevaka och analysera digitalisering och it. Han arbetar som innehållsansvarig och analytiker på analys- och rådgivningsföretaget Radar Ecosystem Specialists. Tidigare har han arbetat som ekonomi- och teknikjournalist på bland annat Aktiespararna, Ny Teknik och IDG. Du når Sverker här.
Bild: Daniel Roos.

Arkiverad under: Aktuellt, Analyser Märkt med: Anna David, Case, it-konsult, UC

Om du väljer att kommentera våra artiklar är du själv är ansvarig för innehållet. Kommentarerna omfattas inte av yttrandefrihetsgrundlagen inom utgivningsbeviset för dfanalys.se. Redaktionen förbehåller sig rätten att ta bort kommentarer som är olämpliga i enlighet med lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor.

Aktuella analyser

EU:s tilltro till filter är naiv

EU:s tilltro till filter är naiv

Att säga att ”inget upphovsrättsskyddat material ska få laddas upp” är en sak. Att automatisera den typen av beslut är något helt annat.

Teleoperatörerna kliver på 5g-utmanarens tåg

Det nya sättet att köpa IT

Logistik är brinnande hett just nu

Hur höjer vi den digitala kompetensen i Sverige?

 

Aktuellt

EU:s tilltro till filter är naiv

Teleoperatörerna kliver på 5g-utmanarens tåg

Det nya sättet att köpa IT

Logistik är brinnande hett just nu

Hur höjer vi den digitala kompetensen i Sverige?

När (inte om) kommer den riktigt stora säkerhetskrisen?

Fler nyheter »

Om DF Analys

DF Analys är Dataföreningens redaktionella plattform för omvärldsbevakning. Här samlar vi fördjupande veckovisa analyser, rapporter, arbetsgrupper och events till en heltäckande tjänst.
När föreningen bildades för över 65 år sedan var syftena bland annat att hålla medlemmarna uppdaterade om utvecklingen och se till att relevanta vidareutbildningar fanns tillgängliga.
Läs mer »

DF Analys Veckobrev

nyhetsbrev Vill du få tillgång till veckobrevet för DF Analys?
Bli medlem i Dataföreningen »

DF Analys

Fleminggatan 7
112 26 Stockholm
Tel 08-587 434 00
Mer kontaktinfo »

dfanalys-logotyp-footer-800
 

© DF Analys · Använder WordPress & Genesis Framework · Om cookies · Allmänna villkor · Sitemap · Logga in

DF Analys använder cookies: Läs mer