DF ANALYS

Dataföringens omvärldsanalys

  • Fördjupar analysen av digitaliseringen
  • Hem
  • Analyser
  • Om DF Analys
    • Om DF Analys
  • Kontakt
Hem · Aktuellt · Megatrenderna du bör hålla koll på

Megatrenderna du bör hålla koll på

Publicerad den 7 september 2017

DFAnalys, Megatrender, AI överalltAI överallt, transparenta omslutande upplevelser och digitala plattformar. Det är de tre megatrenderna som det enligt analysföretaget Gartner gäller att ha koll på. Åtminstone för den som vill vara med i matchen om fem till tio år.

 Analysföretaget har analyserat 2 000 olika tekniker och skalat ned dem till omkring 30 som sedan har samlats ihop i de tre kategorierna.

– Den starkaste trenden är det vi kallar AI överallt, vilket innebär att AI blir inbäddat i allt fler produkter och tjänster, säger Mike J. Walker, forskningsdirektör på Gartner.

 Den här inbäddningen sker i allt från sökmotorer till att banker lanserar AI-baserade appar vars funktion är att fungera som stöd vid investeringsbeslut. Ofta sker utvecklingen genom uppköp av snabbfotade startups.

 Allt mer AR och VR

 Den andra kategorin, som Gartner kallar transparently immersive experiences, är aningen mer abstrakt och någon given svensk term finns så klart inte. Anders Lotsson, som är ledamot av datatermgruppen och skapare av Computer Swedens it-ordlista, är den som står för den svenska tolkningen: transparenta omslutande upplevelser.

 När Mike J. Walker ska exemplifiera en tillämpning tar han detaljhandelns.

– I framtidens butiker finns kameror som läser av dina attityder till det du ser och därmed kommer upp med rekommendationer som passar just dig.

Inom den tredje kategorin, digitala plattformar, märks tekniker som 5g, kvantdatorer och IoT-plattformar. Den sistnämnde finns redan på marknaden som en följd av att IoT-uppkopplingar blir allt fler och därmed mer komplexa.

När det gäller 5g finns än så länge få tillämpningar, men det finns prognoser. Mobilorganisationen GSMA till exempel spår att antalet 5g-uppkopplingar kommer att vara över en miljard och utgöra 12 procent av alla mobiluppkopplingar är 2025.

Huvudansvaret för att implementera ny teknik och därmed skapa helt nya affärsmöjligheter ligger enligt Mike J. Walker på företagsarkitekten.

En del märks redan i industrin

En bild av hur det redan idag ser ut i verkligheten ger Olof Hedin, nybliven chief digital officer på Quant, ett multinationellt företag som levererar outsourcingtjänster för industriellt underhåll. Företaget har omkring 2 500 anställda och den årliga omsättningen har passerat två miljarder kronor.

– Min roll är skräddarsydd för att nyttja digitaliseringens möjligheter för att öka intäkterna och sänka kostnaderna för Quants kunder, säger Olof Hedin.

Bland hans frågeställningar finns till exempel, hur man med hjälp av digitalisering kan öka produktiviteten eller sänka kostnader för underhåll, men även för hur digitaliseringen kan bidra till att göra helt nya affärer med hjälp av helt nya tjänster.

Angående Gartners megatrender konstaterar han att vissa av dem är konkreta idag, medan andra kan realiseras först när Quant har mer data att använda. Idag är det nämligen företagets kunder som äger mycket av data som skapas.

– Det är till exempel huvudförklaringen till att vi inte driver några AI-projekt idag. Däremot ser vi att AI-projekt kommer först via oem:er som levererar tusentals liknande produkter, säger Olof Hedin.

IoT-plattformar är en realitet

Det som däremot är aktuellt är IoT-plattformar. I dagsläget hanterar Quant underhåll och service i storleksordningen ett hundratal industriföretag, som vart och ett kanske har snabbt ökande antal olika IoT-uppkopplingar.

För att hantera den komplexiteten behöver Quant en IoT-plattform och nyligen upphandlades en. Olof Hedin beskriver den som hyfsat färdig. Valet blev produkten Thing worx, som levereras av PDC.

Han tror också att det dröjer innan svenska industriföretag på bred front börjar använda VR och AR i sin dagliga underhållsverksamhet.

– Men det kommer säkert. Generellt driver alla våra kunder mer eller mindre aktivt olika digitaliseringsprojekt.

 AI är ett paraplybegrepp

Gartners megatrender om AI överallt stämmer väl med dem som konsultföretaget Accenture presenterade tidigare i år.

– Artificiell intelligens är definitivt en stark trend, säger Ulf Wahlberg, nordisk chef för det som kallas AI and Automation Engineering inom Accenture Technology.

Han ser AI som ett paraplybegrepp för olika tekniker. Till grund ligger förmågan att ta in data, tolka data, agera på data och inlärning genom iteration för ständig förbättring.

– Olika slags AI-tillämpningar smyger sig in i vardagen och blir självklara. Hur många tänker på att fingeravtrycksläsaren i mobiltelefonen eller rekommendationstjänster är AI-tillämpningar?

Företagsutvecklingen av AI och automatisering har tre drivkrafter. För det första för att bli mer lönsam eller att försvara sin affär. För det andra att utveckla sin affär. För det tredje att skapa helt nya produkter och tjänster.

Vid en första anblick kan Gartners presentation av megatrenderna framstå som tämligen abstrakta och kanske ligga lite väl långt fram i tiden. Men det hela blir en aning mer gripbart när Anders Lotsson beskriver den andra kategorin, transparenta omslutande upplevelser, som att man ”ser saker som inte finns” (virtuell verklighet, förstärkt verklighet), men att de är genomsynliga så att man ser den materiella verkligheten också. Typ att man kan vandra runt i Gamla stan med interaktiva glasögon och se halvgenomskinliga skyltar som ”här bodde Bellman 1782”.

Om skribenten

Håkan OgelidHåkan Ogelid är fil-kand i matematik och teoretisk filosofi vid Uppsala universitet med lång journalistisk erfarenhet. Han har bland annat varit chefredaktör för tidskrifterna Civilingenjören och Civilekonomen. I 20 år var han redaktionschef på Computer Sweden. Idag är han frilans. Du når Håkan här.

Arkiverad under: Aktuellt, Analyser Märkt med: AI, AR, Gartner, Mike J. Walker, Olof Hedin, Quant, VR

Om du väljer att kommentera våra artiklar är du själv är ansvarig för innehållet. Kommentarerna omfattas inte av yttrandefrihetsgrundlagen inom utgivningsbeviset för dfanalys.se. Redaktionen förbehåller sig rätten att ta bort kommentarer som är olämpliga i enlighet med lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor.

Aktuella analyser

EU:s tilltro till filter är naiv

EU:s tilltro till filter är naiv

Att säga att ”inget upphovsrättsskyddat material ska få laddas upp” är en sak. Att automatisera den typen av beslut är något helt annat.

Teleoperatörerna kliver på 5g-utmanarens tåg

Det nya sättet att köpa IT

Logistik är brinnande hett just nu

Hur höjer vi den digitala kompetensen i Sverige?

 

Aktuellt

EU:s tilltro till filter är naiv

Teleoperatörerna kliver på 5g-utmanarens tåg

Det nya sättet att köpa IT

Logistik är brinnande hett just nu

Hur höjer vi den digitala kompetensen i Sverige?

När (inte om) kommer den riktigt stora säkerhetskrisen?

Fler nyheter »

Om DF Analys

DF Analys är Dataföreningens redaktionella plattform för omvärldsbevakning. Här samlar vi fördjupande veckovisa analyser, rapporter, arbetsgrupper och events till en heltäckande tjänst.
När föreningen bildades för över 65 år sedan var syftena bland annat att hålla medlemmarna uppdaterade om utvecklingen och se till att relevanta vidareutbildningar fanns tillgängliga.
Läs mer »

DF Analys Veckobrev

nyhetsbrev Vill du få tillgång till veckobrevet för DF Analys?
Bli medlem i Dataföreningen »

DF Analys

Fleminggatan 7
112 26 Stockholm
Tel 08-587 434 00
Mer kontaktinfo »

dfanalys-logotyp-footer-800
 

© DF Analys · Använder WordPress & Genesis Framework · Om cookies · Allmänna villkor · Sitemap · Logga in

DF Analys använder cookies: Läs mer