DF ANALYS

Dataföringens omvärldsanalys

  • Fördjupar analysen av digitaliseringen
  • Hem
  • Analyser
  • Om DF Analys
    • Om DF Analys
  • Kontakt
Hem · Analyser · Så får de smarta högtalarna oss att ta till rösten

Så får de smarta högtalarna oss att ta till rösten

Publicerad den 1 september 2017

DF Analys, Smarta högtalareInom kort väntas de smarta högtalarna nå den svenska marknaden. Redan frälsta användare vittnar om en avgörande förändring av hur de interagerar med det röststyrda gränsnittet och, framförallt, hur mycket det underlättar deras vardag. Likt en smartphone sägs tekniken sägs fylla ett behov vi inte visste att vi hade. Frågan är om vi svenska konsumenter är lika bekväma med att prata högt med den.

Än så länge är det ingen stor längtan efter de smarta högtalarna på den svenska marknaden. Ett introduktionsdatum dröjer, eventuellt blir den första att säljas på den svenska marknaden Apples ännu inte lanserade HomePod. I en recension av Amazon Echo påpekas det att interaktionen med en smart högtalare är den där fantastiska upplevelsen som man initialt inte visste om att man verkligen vill ha. För den som ännu inte har upplevt det, kan det vara svårt att se varför.

Alla älskar Alexa…

Amazons smarta högtalare Echo drivs av den digitala assistenten Alexa och är föregångaren som funnits på marknaden sedan november 2014. Med nästan tre år av stegvis utveckling har den med hjälp av Amazons ekosystem av tjänster och uppkopplade produkter kommit att ta kontroll över 70 procent av marknaden och ett växande antal amerikaner med storm.

På en resa i Silicon Valley i somras blev Amazons dominans snabbt väldigt tydlig och att de som har en Echo älskar sin Alexa. Under mina möten med entreprenörer och tech-företag var det flera personer som inte kunde undgå att påtala sina relationer med Alexa.

Carina Dreifeldt är en av de entreprenörer jag mötte och hon sa sig själv vara överraskad av vilken avgörande förändring som hennes Echo hade inneburit:

– Jag förvånas över hur snabbt jag blev beroende av Alexa och hur mycket jag faktiskt använder henne.

 På Uber-konkurrenten Lyft i San Francisco talade tekniska chefen Sebastian Brännström också om sitt beroende och hur han planerade att ha en Echo i varje rum i sitt hus.

Men det är inte bara svenskbördigt teknikfolk som fastnat för Alexa.

Sean Ness på Institute For The Future i Palo Alto nämnde Alexa med en ömhet som nästan kan liknas vid en kärleksrelation. Han använder sin Echo till det mesta i vardagen, mycket tack vare Amazons prenumerationstjänst Prime som bland annat erbjuder endagsleveranser.

– Jag säger åt Alexa att beställa det och det och nästa dag har jag det. Hon sköter mitt hem.

…även vanliga konsumenter

Att människor med en fot i digitaliseringens centrum adopterat och fallit för Echo, Google Home eller någon av de mindre spridda högtalarna är inte särskilt förvånande, men inte heller de som tillhör gruppen vanliga konsumenter tycks ha något emot dem.

En undersökning av NPR och Edison Research visar att 65 procent av de amerikanska användarna inte vill gå tillbaka till ett liv utan sina smarta högtalare. 42 procent uppger att de numera är avgörande i deras vardag.

Det faller sig naturligt att de stora tech-företagen ger sig in i konkurrensen om högtalarkonsumenten. Flera prognoser anger en förväntan på att användandet ska öka, bara i år med närmare 130 procent jämfört med förra året.

Att tala är guld

Så, vad är det som får fler och fler att börja prata högt med tekniken? Det är en omvälvande beteendeförändring att ta till rösten för att interagera med tekniken. Skiftet mot rösten som gränssnitt är ett stort steg från skärmar och tangentbord. För att röststyrning ska bli fullt etablerat måste användaren känna sig bekväm med den förändringen och då krävs det hög funktion, ett anpassat pris och, framförallt, att nyttan med tekniken blir tydlig.

Carina Dreifeldt och de andra jag talat med sköter flera av sina vardagsmoment utan att lyfta ett finger upplever de både förenklar och effektiviserar deras liv. Men där är vi inte i Sverige. Ännu.

Hemma bäst

Att röststyrningen drivs på är till viss del de smarta högtalarnas förtjänst. För trots att Siri och andra digitala assistenter funnits i mobilen sedan flera år har det varit en långsam utveckling.

Amazon Echo, Google Home och deras gelikar är till för hemmet, vilket är till deras fördel eftersom det är där man känner sig mest bekväm med att prata högt med teknik. Därför kommer den primära platsen för röststyrning för en tid att fortsätta vara i hemmet.

Sedan finns det stor potential för röststyrning att göra störst nytta just i hemmet. Redan nu kan man se hur de smarta högtalarna driver på utvecklingen av uppkopplade prylar som kan styras via dem. Att IoT-utvecklingen får en skjuts av de smarta högtalarna är det ingen tvekan om.

Däremot är de smarta högtalarna som produkt inte nödvändigtvis vad som kommer att användas i framtiden. Funktionen skulle lika gärna kunna flytta in i mobilen, datorn, eller husväggarna. Men idag är det de smarta högtalarna som står i centrum för en betydande utveckling av röstgränssnittet, det smarta hemmet, samt utgör ett starkt incitament för konsumenterna att ta steget att våga och prata med tekniken.

Om skribenten

Jeanette Kalafatidis LindbergJeanette Kalafatidis Lindberg är socialantropolog och arbetar som omvärldsanalytiker på Docere Intelligence. Hennes främsta projekt är trendsajten Buzzter som publicerar spaningar och analyser, ger ut rapporter och arrangerar olika trendevents. Hon har tidigare skrivit åt Digital Teknik. Du når Jeanette här. 

Arkiverad under: Analyser Märkt med: Alexa, Amazon, Apple, Echo, Google Home, HomePod, Röststyrning

Om du väljer att kommentera våra artiklar är du själv är ansvarig för innehållet. Kommentarerna omfattas inte av yttrandefrihetsgrundlagen inom utgivningsbeviset för dfanalys.se. Redaktionen förbehåller sig rätten att ta bort kommentarer som är olämpliga i enlighet med lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor.

Aktuella analyser

EU:s tilltro till filter är naiv

EU:s tilltro till filter är naiv

Att säga att ”inget upphovsrättsskyddat material ska få laddas upp” är en sak. Att automatisera den typen av beslut är något helt annat.

Teleoperatörerna kliver på 5g-utmanarens tåg

Det nya sättet att köpa IT

Logistik är brinnande hett just nu

Hur höjer vi den digitala kompetensen i Sverige?

 

Aktuellt

EU:s tilltro till filter är naiv

Teleoperatörerna kliver på 5g-utmanarens tåg

Det nya sättet att köpa IT

Logistik är brinnande hett just nu

Hur höjer vi den digitala kompetensen i Sverige?

När (inte om) kommer den riktigt stora säkerhetskrisen?

Fler nyheter »

Om DF Analys

DF Analys är Dataföreningens redaktionella plattform för omvärldsbevakning. Här samlar vi fördjupande veckovisa analyser, rapporter, arbetsgrupper och events till en heltäckande tjänst.
När föreningen bildades för över 65 år sedan var syftena bland annat att hålla medlemmarna uppdaterade om utvecklingen och se till att relevanta vidareutbildningar fanns tillgängliga.
Läs mer »

DF Analys Veckobrev

nyhetsbrev Vill du få tillgång till veckobrevet för DF Analys?
Bli medlem i Dataföreningen »

DF Analys

Fleminggatan 7
112 26 Stockholm
Tel 08-587 434 00
Mer kontaktinfo »

dfanalys-logotyp-footer-800
 

© DF Analys · Använder WordPress & Genesis Framework · Om cookies · Allmänna villkor · Sitemap · Logga in

DF Analys använder cookies: Läs mer