Fingeravtrycksläsare är snart standard i telefoner och tillväxten är mycket starkt. Bra, enligt säkerhetsexperter. Svenska Fingerprint är ett av företagen som rider på vågen.
Fingerprint Cards är både en småspararfavorit och ett företag med en historia kantad av kontroverser i ägarleden. Besvikelsen var stor när företaget vinstvarnade för drygt en vecka sedan och vinsten störtdök med 40 procent.
Bolaget är ett så kallat förhoppningsbolag och sådana är alltid osäkra för aktieägarna. Fingerprint är framför allt omskrivet i svenska affärstidningar och ofta handlar det om skumraskliknande historier med tveksamheter kring hur information kommuniceras och hur storägarna hanterar sitt aktieägande.
I rapporteringen är det lätt att tappa bort vad företaget faktiskt gör. Bolaget är långt fram på ett av de snabbast växande it-säkerhetsområdena, biometrisk säkerhet. Dessutom med den just nu hetaste biometritekniken, fingeravtrycksläsare.
Enligt marknadsanalysföretaget IDC växte marknaden för smarttelefoner med fingeravtrycksläsare med 72 procent förra året. Det kan jämföras med att den totala marknaden för smarttelefoner ökade med åtta procent. Fingerprint ökade sin omsättning förra året med 129 procent jämfört med året innan. På en marknad redan i snabb frammarsch gick Fingerprint alltså fram betydligt fortare än totalen.
Fingeravtryckssensorerna är här för att stanna
– Det förekommer också andra biometritekniker, som ansiktsigenkänning, men än så länge tyder inget på att intresset för fingeravtryckssensorer skulle avta. Det håller mer eller mindre på att bli standard i telefoner, säger Francisco Jeronimo, chefsanalytiker för mobil kommunikation på IDC i Europa.
Tekniken räknas fortfarande som ny i mobiltelefoner. Även om det genom de senaste tio åren förekommit exempel blev den stora snackisen Apples Iphone 5s i september 2013. HTC och Samsung har följt efter, där särskilt Samsungs Galaxy S5 (april 2014) blev omtalad.
Enligt Fingerprint Cards själva har nu hälften av alla nya telefoner fingeravtrycksläsare.
– Vi går från låga nivåer och därför är det en hög tillväxttakt. Men även om tekniken är ny börjar mognadsgraden bli stor, säger Jan Johannesson, strategichef på Fingerprint Cards.
Han har varit på företaget sedan augusti 2013 och har en lång bakgrund inom Ericsson och ST-Ericsson.
– Det är slutanvändarna som driver utvecklingen. Den snabba tillväxttakten avtar efter hand, men volymmässigt tror vi det fortsätter. Nu kommer penetrationen in även bland de lägsta prissegmenten på smarttelefoner, säger Jan Johannesson.
Har halva marknaden
Han uppskattar att det säljs 1 500 miljoner smarttelefoner varje år. Drygt 200 miljoner är Iphone, resten är Androidtelefoner. Fingerprint är inriktat i stort sett helt på Androidtelefoner, men fingeravtryckläsarna finns även i till exempel datorer och uppkopplade prylar. Det senare omfattar det kommande stora teknikskifte som kallas IoT, Internet of Things.
Kunderna är framför allt kinesiska telefontillverkare. Intressant, eftersom det är det är dessa som har visat störst tillväxt på senare år. Mest uppmärksammat är Huawei, Xiaomi är rejält hajpat i teknikkretsar och märken som Oppo och Vivo växer också snabbt. Tillsammans går dessa ibland under benämningen Kinas ”big four”.
Vilka fler kunder har ni?
– Jag kan inte gå ut med alla, men kan ju nämna Google, som har valt oss i sina två senaste telefoner, säger Jan Johannesson.
– Dessutom kan jag nämna Lenovo, Motorola, LG och Meitu.
Enligt en rapport från den indiska marknadsanalysfirman Koncept Analytics från i höstas är det fyra företag som framför allt levererar fingeravtrycksläsare till telefontillverkarna: Synaptics Incorporated (Silicon Valley, USA), Fingerprint Cards (Göteborg, Sverige), Next Biometrics (Oslo, Norge) och Idex (Oslo, Norge). Värt att notera är den geografiska närheten mellan de tre skandinaviska konkurrenterna.
Apple har kommit över fingeravtrycksteknik via uppköp. Samsung använder Synaptics teknik. Synaptics kom in i matchen via uppköp och sysslar i övrigt bland annat med pek/tryckkänslig teknik för skärmar.
– Bland konkurrenterna kan jag också nämna kinesiska Goodix, som liknar Synaptics i upplägget. De har motsvarande kundbas som vi, även om de inte är lika stora. Däremot är de väldigt med i matchen, säger Jan Johannesson.
Hur stor är er marknadsandel?
– Vi bedömer att den var över 55 procent 2016. 2017 bedömer vi att vi hamnar på omkring 50 procent, säger Jan Johannesson.
Vid sidan av fingeravtryck finns fler biometriska tekniker. Intressantast på senare år är irisskanner, som läser av information i ögat. Omtalat är också ansiktsigenkänning och röstavläsning. Fingerprint har nyligen via uppköp expanderat mot iristeknik.
Ersätter lösenorden
Säkerhetsexperter har i många år talat om att biometrisk teknik kommer att ersätta lösenorden.
– Lösenorden måste bort, åtminstone i den utsträckning vi använder lösenord idag, säger säkerhetsexperten Anne-Marie Eklund Löwinder på IIS, Internetstiftelsen i Sverige.
Hon tror att fingeravtryck och andra biometriska tekniker är en bra lösning, men inte enbart. De behöver användas i kombination med till exempel pin-koder.
– För ett säkert system behöver man ha två komponenter, säger Anne-Marie Eklund Löwinder.
IIS mäter kontinuerligt svenskarnas användning av olika internetrelaterade tekniker. Förra året mätte organisationen för första gången användandet av fingeravtryck i en undersökning om säkerhet. Enligt rapporten, som kom i höstas, utnyttjar 19 procent fingeravtrycksläsare på telefonen.
– Jag tror att fingeravtrycksläsare kommer att bli ett permanent inslag på telefonen. Du har alltid fingrarna med dig, men koden händer det att du glömmer, säger Anne-Marie Eklund Löwinder.
Fingeravtryck är mer användarvänligt än flera andra biometritekniker och mindre kontroversiellt. Irisskannrar skapar till exempel oro för strålning i ögat.
– Men vem sparar fingeravtrycken och vad händer om det sker ett stort läckage av fingeravtryck? Sker det blir det jobbigt. Du kan inte byta tumme, säger Anne-Marie Eklund Löwinder.
Biometri som en av flera metoder vid identifiering föreslogs också i en rapport till regeringen från E-legitimationsnämnden i höstas. Nämnden arbetar med kravställning och ramverk för e-id, eftersom det finns krav från bland andra regeringen på ett mer oberoende system än BankID, som kräver att användaren har personnummer och bankkonto.
– Biometri skulle kunna bidra till att vi får säkrare e-leg och fysiska identitetskort. Vi tycker att det är viktigt att börja titta på det området, säger Eva Ekenberg, kanslichef på E-legitimationsnämnden.
Framtiden för biometri i allmänhet och fingeravtrycksläsare i synnerhet ser alltså ljus ut. Tekniken kommer dessutom in på allt fler plattformar. Även om tillväxten avtar framöver kommer volymerna att vara stora och det kommer att gynna tillverkarna.
Med tanke på det bör framtiden vara långsiktigt ljus för Fingerprint Cards. Samtidigt är det lätt att undra om inte någon av jättarna på hårdvarumarknaden borde vara intresserade av ett uppköp. Inte minst borde tekniken passa fint i portföljen för bolag som Intel, Qualcomm eller Huawei.
Om skribenten
Sverker Brundin är webbchef på Aktiespararna och redaktionschef på tidningen Aktiespararen. Han har ett stort intresse för digitalisering, kommunikation och affärsutveckling. Han är utbildad journalist och civilingenjör och har arbetat som allt från Javautvecklare till nyhetschef. Under tio år var Sverker Brundin journalist på IDG, längst tid på Computer Sweden. Han har också varit IT-redaktör på Ny Teknik och redaktör för tidningen och nyhetsbrevet Digital Teknik.
Bild: Daniel Roos.
Fingerprint: Stökigt värre
Fingerprint Cards tillhör Stockholmsbörsens storbolagslista. Företaget har nästa bolagsstämma den 20 april. Företagets omsättning har ökat kraftigt på senare år men den har skett ryckvis. Förra året omsatte Fingerprint 6,6 miljarder konor, gjorde en vinst på 2,6 miljarder kronor och hade en rörelsemarginal på 39 procent. Aktiekursen gick upp stort under 2015 – med toppkursen 135 kronor i december – men har kontinuerligt sjunkit under särskilt det senaste halvåret. I december vinstvarnade företaget och gjorde det igen den 21 mars varvid aktien sjönk kraftigt. Nu ligger den på runt 36 kronor.
Fingerprints huvudägare Johan Carlström står åtalad för grovt insiderbrott på sju punkter för hur han har handlat med bolagets aktie. Dessutom blev han i januari misstänkt för att åter ha sålt aktier på insiderinformation, före vinstvarningen i december. Hovrätten dömde år 2014 bolagets tidigare marknadschef och en av hans vänner till fängelse för insiderhandel.
Lite faktafel men annars är bra artikel som för en gångs skull lyfter fram vad fpc gör och inte bara massa negativt trams. Sverker du borde ha frågat fpc om man kan extrahera eTT fingeravtryck ur telefonen. De kan man inte. Alltså ingen risk för stöld av fingeravtryck. Sen idag presenterade de kort med fingeravtrycksensor. ..där kommer nog den största revolutionen så småningom