DF ANALYS

Dataföringens omvärldsanalys

  • Fördjupar analysen av digitaliseringen
  • Hem
  • Analyser
  • Om DF Analys
    • Om DF Analys
  • Kontakt
Hem · Aktuellt · Domen mot Bredbandsbolaget kan få oavsiktliga konsekvenser

Domen mot Bredbandsbolaget kan få oavsiktliga konsekvenser

Publicerad den 23 februari 2017

DFA_v8_Dom_Mot BredbandsbolagetSvea Hovrätt har dömt Bredbandsbolaget till att blockera vissa pirattjänster. En tillbakablick på den segdragna kampen mot illegal fildelning visar en beundransvärt ihärdig upphovsrättsindustri med nästintill uteblivna framgångar. Konsekvenserna av det aktuella domslutet förväntas bli stora för både internetleverantörer och det internet vi har i dag. Eventuellt större än vad som är tänkt.

Ända sedan Napster introducerade fildelning för världen har det varit ett omfattande bekymmer för rättighetsinnehavare. Att film- och musikindustrin har fått sig en rejäl känga av digitaliseringen kan inte förnekas.

I dag uppger 24 procent av svenskarna att de använt sig av pirattjänster den senaste månaden, vilket visar att illegal nedladdning och streaming fortfarande är ett utbrett fenomen hos oss. Bland unga män i åldern 15–24 ligger andelen på uppseendeväckande 70 procent.

Att användandet av pirattjänster fortsätter vara utbrett tyder både på en fortsatt efterfrågan av det de erbjuder och på att tidigare åtgärder för att stoppa dem inte haft någon verkan.

Små segrar för branschen

Ipred-reformen som trädde i kraft för snart åtta år sedan var en liten seger för upphovsrättsindustrin. Risken för användaren att åka fast för fildelning ökade – åtminstone på papperet. Under det första halvåret efter införlivandet i svensk lagstiftning märktes en minskning av internettrafiken och en återhämtning av skivförsäljningen. När trafiken sedan återgick till det normala stod det däremot klart att effekterna av Ipred i stort sett skulle utebli. Att rättsfallen relaterade till reformen varit få och långdragna tros vara en förklaring.

Den långdragna jakten på pirattjänsten The Pirate Bay har inte heller uppnått önskade effekter. Åtskilliga försök med razzior, beslagtagningar, fällande domar och en nedsläckning har inte lyckats med konststycket att permanent hålla borta sajten från internet. Gång på gång har den återuppstått.

Ännu en effektlös åtgärd?

Efter försök att komma åt både piratsajter och användare har nu turen kommit till internetleverantörerna. Upphovsrättsindustrin ser det som ett steg i rätt riktning att Hovrätten nu ålagt Bredbandsbolaget att blockera sina kunders tillgång till The Pirate Bay och Swefilmer.

Både internetleverantörer och andra förutspår däremot att även denna åtgärd kommer att visa sig ineffektiv. Blockeringen kommer att genomföras utifrån en lista med webbadresser som tillgången ska strypas till. Det finns däremot ingenting som hindrar blockerade sajter från att byta adress. För att blockeringen ska vara effektiv måste domslutet hela tiden förnyas, vilket kommer att sätta internetleverantörerna under stor press. Dessutom får domstolen mer på sitt bord.

Esbjörn Hyltefors har tidigare arbetat med digitalisering inom förlagsbranschen och i egenskap av internetanvändare följer han debatten kring det mesta som rör internet. I värsta fall skulle rättskipningen kunna komma att lämpas över på en privat organisation, säger han i en kommentar. Han målar upp ett worst case scenario:

– Då har man tagit steget fullt ut att låta privata intressen censurera internet utifrån godtyckliga regler som varken har bestämts i domstol eller i demokratisk process. Att öppna den dörren till att inskränka yttrandefriheten på det sättet är något vi inte ens gör för att skydda samhället mot terrorism. Att då göra det för att skydda något så lågprioriterat som upphovsrättsliga intressen skulle vara både märkligt och olämpligt.

Mycket ska till innan ett sådant scenario blir verklighet, men det kan vara nyttigt att spekulera i vilka konsekvenser även de små stegen skulle kunna ha om de går ihop och blir fler och större.

Dörren har öppnats

För trots att blockeringen i praktiken inte spelar någon större roll är det ett litet steg mot en oönskad begränsning av internet. Internetleverantören Bahnhof är orolig för hur utvecklingen skulle kunna leda till ett tystare internet. Företagets advokat Wilhelm Dahlborn skriver i ett pressmeddelande:

Kommer domen att leda till ett tystare internet? Kanske inte i första läget. Frågan är dock vad nästa steg kommer att bli. Den illegala fildelningen kommer definitivt inte att upphöra, den kommer bara att hitta andra vägar. Upphovsrättsindustrin, som drivs av en närmast tokreligiös iver att bevaka sina intressen, kommer då att komma med nya krav.

Bredbandsbolaget menar att den här domen har stora konsekvenser för internets framtid. Anna Byström, chefsjurist på Bredbandsbolaget, kommenterade inför domen:

– Operatörer kommer att tvingas blockera sajter och begränsa internet på begäran av privata aktörer. Det inkräktar på yttrandefriheten, och får i slutändan konsekvenser för demokratin.

En dörr har öppnats och många uttrycker oro för vilka följder det kan få i förlängningen. Ska alla sajter med illegalt innehåll komma att blockeras? Facebook? YouTube? Google?

Fildelningen lär fortsätta

I stunden kan användaren däremot känna sig lugn. Blockeringen av pirattjänster lär inte ha någon särskild betydelse för den illegala streamingen och nedladdningen i Sverige. Blockeras en sajt dyker en annan upp, är en vanlig inställning hos användarna, och blockeringen lär inte innebära några större hinder att ta sig runt.

Det verkar med andra ord som att även detta försök med att stoppa den illegala fildelningen blir effektlös. Utbredningen av illegal streaming och nedladdning i Sverige får vi nog räkna med kvarstår tills filmindustrin gör en Spotify och erbjuder åtkomst till i stort sett allt innehåll, enkelt och billigt.

Om man inte tar till betydligt mer drastiska åtgärder med att begränsa internet förstås. Men i den situationen vill vi ogärna hamna.

Om skribenten

Jeanette Kalafatidis LindbergJeanette Kalafatidis Lindberg är socialantropolog och arbetar som omvärldsanalytiker på Docere Intelligence. Hennes främsta projekt är trendsajten Buzzter som publicerar spaningar och analyser, ger ut rapporter och arrangerar olika trendevents. Hon har tidigare skrivit åt Digital Teknik. Du når Jeanette här. 

Arkiverad under: Aktuellt, Analyser Märkt med: Anna Byström, Bredbandsbolaget, Esbjörn Hyltefors, The Pirate Bay

Om du väljer att kommentera våra artiklar är du själv är ansvarig för innehållet. Kommentarerna omfattas inte av yttrandefrihetsgrundlagen inom utgivningsbeviset för dfanalys.se. Redaktionen förbehåller sig rätten att ta bort kommentarer som är olämpliga i enlighet med lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor.

Kommentarer

  1. Kent säger

    26 februari 2017 vid 16:59

    Blockeringen av namn är ju verkningslös? Eftersom mna genom att ange andra dns servrar än bredbandsbolagets egna kommer fram ändå.
    Eller som de som verkligen vill…så kör de via vpn / onion / tor och annat.
    De gör nu samma misstag med film som de gjorde med musik…försöker stoppa en naturlig utveckling och andra leverantörer kommer leverera det folk vill ha. Enkel streaming av allt material på samma ställe, till en låg månadskostnad och inte begränsat i olika länder. Mellanhanden dvs distributionsbolagen kommer att försvinna även för film.

  2. Fredrik Wendt säger

    26 februari 2017 vid 20:25

    ”Att film- och musikindustrin har fått sig en rejäl känga av digitaliseringen kan inte förnekas.” Jag undrar vad som menas med detta. Rent ekonomiskt mår ju de stora bolagen förträffligt. Är de illegala alternativens användande ett intyg på hur bra eller dåligt industrin möter behovet? Ja, det är väl solklart att strömmande tjänster har bäst utveckling. I vår del av världen är det få som har tid att köpa och organisera sin musik eller film – en abonnemangsform med ”oändligt” utbud tycks ha en ljus framtid.

    Polisen tillhandahåller en lista med sajter med barnpornografi. Internetoperatörerna kan välja att använda den, eller låta bli – oavsett val finns inga rättsliga påföljder: inget krav. Med film- och musikindustrins lista (än så länge endast The Piratebay) är det istället obligatoriskt och straffbart. Det är så skevt och sorgligt.

Aktuella analyser

EU:s tilltro till filter är naiv

EU:s tilltro till filter är naiv

Att säga att ”inget upphovsrättsskyddat material ska få laddas upp” är en sak. Att automatisera den typen av beslut är något helt annat.

Teleoperatörerna kliver på 5g-utmanarens tåg

Det nya sättet att köpa IT

Logistik är brinnande hett just nu

Hur höjer vi den digitala kompetensen i Sverige?

 

Aktuellt

EU:s tilltro till filter är naiv

Teleoperatörerna kliver på 5g-utmanarens tåg

Det nya sättet att köpa IT

Logistik är brinnande hett just nu

Hur höjer vi den digitala kompetensen i Sverige?

När (inte om) kommer den riktigt stora säkerhetskrisen?

Fler nyheter »

Om DF Analys

DF Analys är Dataföreningens redaktionella plattform för omvärldsbevakning. Här samlar vi fördjupande veckovisa analyser, rapporter, arbetsgrupper och events till en heltäckande tjänst.
När föreningen bildades för över 65 år sedan var syftena bland annat att hålla medlemmarna uppdaterade om utvecklingen och se till att relevanta vidareutbildningar fanns tillgängliga.
Läs mer »

DF Analys Veckobrev

nyhetsbrev Vill du få tillgång till veckobrevet för DF Analys?
Bli medlem i Dataföreningen »

DF Analys

Fleminggatan 7
112 26 Stockholm
Tel 08-587 434 00
Mer kontaktinfo »

dfanalys-logotyp-footer-800
 

© DF Analys · Använder WordPress & Genesis Framework · Om cookies · Allmänna villkor · Sitemap · Logga in

DF Analys använder cookies: Läs mer