Marknaden för Internet of Things växer så det knakar och plötsligt har hårdvaruutveckling fått en renässans. Detta medför att de etablerade teknikkonsulterna på allvar går in på it-konsulternas marknad.
Hårdvara ansågs länge som något som var passé och utan tillväxtpotential. Internet of Things, IoT, har ändrat hela spelplanen. Enligt analysföretaget Radar Group var den svenska IoT-marknaden värd 40 miljarder kronor förra året. Av den här marknaden svarade hårdvara för 7 miljarder kronor.
På väg in på it-marknaden
Utvecklingen leder i sin tur till att de traditionella teknikkonsulterna, typ Sweco, ÅF, WSP och Prevas, nu är på väg in på it-marknaden. Den tydligaste illustrationen av utvecklingen är att gå in på någon av teknikkonsulternas hemsidor, till exempel ÅF, och se vilken kompetens de söker.
De söker numera kompetenser som tidigare var typiska för it-konsulter. Utvecklingen leder också till fler förvärv och nya partnerskap, av en typ som tidigare var ovanliga. Exempel är ÅF:s förvärv av it-konsulten Sigma och Microsofts partnerskap med byggkonsulten Thyrén för utvecklingen av smarta byggnader.
Richard Lind, är vd på Stockrose, som utvecklar lösningar för smarta byggnader. Han har ett långt förflutet på Microsoft och hade i många år en central roll som CTO på just IoT. Han såg tidigt hur teknikkonsulter började konkurrera med it-konsulter på Iot-marknaden.
– IoT öppnar helt nya möjligheter för teknikkonsulter att konkurrera med it-konsulter. Jag är övertygad om att vi får se förvärv och partnerskap av ett nytt slag, säger Richard Lind.
Möttes sällan tidigare
Tidigare har it-konsulterna i huvudsak varit inriktade på att digitalisera de administrativa processerna, medan teknikkonsulterna i huvudsak varit inriktade på att digitalisera verksamhetsprocesserna eller produktionsprocesserna.
– De hade sina marknader i fred var för sig, men IoT gör att de nu ställs mot varandra. Och det är betydligt svårare för it-konsulter att ta sig in på teknikkonsulternas marknad än tvärtom, säger Richard Lind.
Magnus Melander med gedigen bakgrund i it-branschen och IoT-veteran noterar att hårdvaruutvecklingen har fått en rejäl skjuts genom IoT.
– Idag finns alla sorter av hårdvaruutveckling och Sverige ligger bra till här. Det går inte att göra den här sortens lösningar utan att ha fler bolag inblandade, säger Magnus Melander.
”Things” står för hårdvara
Han pekar också på att ”Things” i förkortningen just står för hårdvara och han märker en viss grad av desperation hos många it-konsulter och får många frågor från en del av dem.
– Jag brukar skämta och fråga dem om de har tillgång till någon lödkolv? Det går nämligen inte att bygga IoT, utan lödkolv, säger Magnus Melander.
IoT-utvecklingen öppnar för en ny typ av konsultbolag, som närmast kan beskrivas som en syntes av teknikkonsulter och it-konsulter med tillräcklig bredd i kompetens för att driva den här typen av projekt.
Ett exempel är Vinnter i Göteborg. Eric Michélsen, är vd för bolaget. Hans erfarenhet av IoT började redan innan begreppet etablerades. Närmast kommer han från Assa Abloy där han ledde utvecklingen för att tillföra konnektivitet till företagets produkter.
– Vi har kompetens på hårdvara, kommunikation, molnlösningar och affärsmodeller, säger Eric Michélsen.
Nya affärsmodeller uppstår
När han ska ge ett exempel på ett uppdrag tar han ett industriföretag som kanske har tillverkat en egenutvecklad mekanisk produkt i kanske 40 år. Nu står företaget inför uppgiften att koppla upp den. Då behövs en app och när det är ett faktum, så träffar företaget sina kunder genom appen. En ny affärsmodell är ett faktum.
– Försäljningen blir helt annorlunda jämfört med att sälja en mekanisk produkt. Det blir en ny relationsdriven affärsmodell. Kunden behöver hjälp med att se allt från varumärkeshantering, drift 24 timmar om dygnet året runt, prissättning till att bygga ett callcenter.
Eric Michélsen framhåller också behovet av att skapa säkerhet.
– Kunden behöver hjälp med att se till att din uppkopplade produkt inte blir en komponent i ett botnet, säger Eric Michélsen.
Det är alltså ingen överdrift att påstå att läget på konsultmarknaden är kaotisk. Att IoT skulle medföra en sådan hög grad av hårdvaruutveckling var det få som förutsåg. Idag är det alltså ett faktum och bilden av att IoT-projekt endast går att driva med tillgång till en lödkolv är talande.
Hur som helst innebär utvecklingen att teknikkonsulterna har en gedigen bas med kompetens att digitalisera produktionsprocesserna och det är enkelt att addera kompetens om de administrativa processerna. Det är betydligt knepigare för it-konsulterna. Därför märks desperationen tydligare där.
Om skribenten
Håkan Ogelid är fil-kand i matematik och teoretisk filosofi vid Uppsala universitet med lång journalistisk erfarenhet. Han har bland annat varit chefredaktör för tidskrifterna Civilingenjören och Civilekonomen. I 20 år var han redaktionschef på Computer Sweden. Idag är han frilans. Du når Håkan här.