För ett decennium sedan var många skeptiska till Netflix beslut att erbjuda streaming av film till sina prenumeranter. Företaget som då hyrde ut dvd-filmer via postorder bestämde sig däremot för att det var precis rätt tidpunkt att börja förbereda sig för framtiden. Beslutet har visat sig vara bara ett av många rätt som Netflix gjort under sin resa.
Med facit i hand var tajmingen perfekt. I dag, precis tio år senare, har Netflix fler än 93 miljoner användare i över 190 länder. Varje dag spenderar abonnenter mer än 125 miljoner timmar på att streama film och serier på Netflix. Förra veckan redovisades sista kvartalsrapporten för 2016 med imponerande resultat.
I Sverige passerade Netflix under hösten miljongränsen för antalet abonnenter och är därmed den enskilt största leverantören av rörlig bild på svensk digital betal-TV-marknad.
Framgången för Netflix är ett faktum. Transformering från postorderföretag till global streamingjätte är ett illustrerande exempel på hur man kan lyckas ta sig till toppen under en tid som präglats av digital omställning. För att förstå vidden av framgången behövs en förståelse för förutsättningarna för en streamingtjänst såg ut år 2007.
Starten för internet-tv
När någon ny produkt eller tjänst misstros beror det ofta på att tekniken inte anses redo. Så var även fallet när kritikerna 2007 siade om Netflix död. Marknaden för streamingtjänster var liten och dvd-formatet fortfarande starkt. Netflix var såklart medvetna om de tekniska hindren, men ansåg ändå att det var dags att ta det första steget. Det var början på den kommande utvecklingen av tv via internet.
Samma år började den explosionsartade utbredningen av Facebook, och Apple överraskade med att ge sig in i mobilbranschen med första generationens iPhone.
Vid en tillbakablick var 2007 med andra ord ett år som lämnat avtryck. Den kraftiga digitaliseringen under de efterföljande åren har gjort att mycket av den gamla tekniken kastats omkull för att ersättas av ny. I tumultet har både stora och små digitala aktörer dragits med i fallet.
Anledningen till att Netflix stod sig beror på en rad framgångsfaktorer. De är nödvändigtvis inte unika i sitt slag, men det är tydligt hur vissa faktorer har blivit absolut nödvändiga i och med digitaliseringen. Jag vill belysa ett par av dem.
Anpassning till förändringar
Inte minst handlar det om att kunna se och anpassa sig till förändringar. Många är nog medvetna att om man inte är uppmärksam på kommande teknikskiften kan det gå som för Nokia som, lite förenklat, prioriterade fel teknik.
Netflix grundare och vd Reed Hastings har vid ett flertal tillfällen hyllats för att besitta de egenskaper som krävs för att lyckas i ett snabbt förändringsklimat. Han är inte bara begåvad med att kunna hitta tillväxtmöjligheter i förändringar, utan har både kompetens och mod att kunna genomföra dem. Under Netflix framgångsresa har han gradvis anpassat företaget till digitaliseringens förutsättningar genom att förstå vad konsumenten vill ha i framtiden.
Konsumentens framtida behov
Och där har vi den verkliga tyngdpunkten. Den riktiga framgångsfaktorn i modern tid är inte att kunna se vad konsumenten vill ha i dag, utan vad konsumenten kommer att vilja ha i morgon.
Netflix ambitiösa framtidssyn utgår från att internet-tv kommer att ersätta traditionell linjär-tv. Uppgifter om att konsumtionen av linjär-tv faller kraftigt i de skandinaviska länderna till fördel för streaming styrker Netflix övertygelse om att konsumenten i ökande grad vill kunna se individanpassat innehåll när och var de vill. Siffror från Statista visar en förväntad ökning av streaminganvändare (SVoD) globalt, från ca 230 miljoner i dag till 364 miljoner under de kommande fyra åren.
Att Netflix tänker fortsätta revolutionera hur vi konsumerar film och serier är uppenbart. Särskilt tydligt är det med det egenproducerade innehåll som 2011 introducerades med den hyllade serien House of Cards. Den fortsatta hårdsatsningen på egenproduktion är inte annat än ett strategiskt genidrag. Det är billigt och unikt i jämförelse med att köpa in rättigheter från andra bolag. Dessutom kan Netflix producera anpassat innehåll till olika geografiska marknader, vilket ger större träffsäkerhet i erbjudandet till konsumenten och som i sin tur öppnar upp för en ännu större expansion.
I samband med milstolpen förra veckan svarade Hastings på frågan om hans ultimata vision för Netflix:
”…du vill aldrig karaktärisera något som den ultimata visionen, eftersom när du är där finns det alltid mer du vill göra.”
Svaret antyder en strävan mot att hela tiden växa, förnya, förbättra, och att erbjuda konsumenten det den inte vet att den vill ha. Att ligga steget före är en devis som under det senaste decenniet av kraftig digital omställning har blivit nästintill ett krav för att nå långsiktig framgång.
Netflix lyckades vända skepticism mot framgång genom att i rättan tid positionera sig innan både konsumenter och konkurrenter.
Vissa kallar det tur, jag kallar det tajming.
Om skribenten
Jeanette Kalafatidis Lindberg är socialantropolog och arbetar som omvärldsanalytiker på Docere Intelligence. Hennes främsta projekt är trendsajten Buzzter som publicerar spaningar och analyser, ger ut rapporter och arrangerar olika trendevents. Hon har tidigare skrivit åt Digital Teknik. Du når Jeanette här.