DF ANALYS

Dataföringens omvärldsanalys

  • Fördjupar analysen av digitaliseringen
  • Hem
  • Analyser
  • Om DF Analys
    • Om DF Analys
  • Kontakt
Hem · Aktuellt · När digitaliseringen springer före lagen

När digitaliseringen springer före lagen

Publicerad den 11 november 2016

 DFAnalys_v45_dronare.jpegUberPOP läggs ner efter påtryckningar av Transportstyrelsen, användare av Airbnb granskas av Skatteverket och kamerautrustade drönare förbjuds av Datainspektionen. Att redan etablerad teknik drabbas när ett statiskt regelverk kommer ikapp utvecklingen är inte ovanligt. Men vad blir egentligen följderna?

Detta har hänt:

 – I mars i år döms 21 svenska UberPOP-förare av Svea hovrätt för olaga taxitrafik och brott mot kravet att ha taxiförarlegitimation. Transportstyrelsen har ifrågasatt tjänsten och velat se en rättslig prövning av UberPOP. Efter domen mot förarna är det svårt för Uber att behålla sitt samåkningskoncept i Sverige. Under sommaren slopas det. 

 – En granskning av de som använder uthyrningstjänsten Airbnb för att hyra ut sina lägenheter påbörjas under sommaren av Skatteverket. Reglerna säger att inkomst av uthyrning av privata tillgångar genom en förmedlare är skattepliktig inkomst och ska redovisas i deklarationen. Granskningen förväntas fortsätta året ut. Detta är den första åtgärden mot Airbnb i Sverige. 

 – I oktober beslutar Datainspektionen, efter en dom från Högsta förvaltningsdomstolen, att förbjuda kameraförsedda drönare. Videoinspelning och fotografering med hjälp av drönare är numera kriminella handlingar som bestraffas under kameraövervakningslagen.

Användaren drabbas

Lagar och regler är sällan flexibla och förändringstakten ofta långsam. I relation till digitaliseringen, som sker i väldigt hög hastighet, är det ett problem. Konsekvenserna berör ett stort antal användare. Det drabbar företag, branscher och Sverige som ett land i fronten av den tekniska utvecklingen.

Det går att ifrågasätta Ubers taktik och moral som trots domarna fortsatte uppmuntra fler att bli UberPOP-förare, Men sprungen ur gigekonomin är det en typ av tjänst med fördelar som flexibilitet och ökade chanser till högre inkomster, vilket mer eller mindre kan vara en överlevnadsfråga för somliga.

Säkerhetsproblematiken i just taxiverksamhet är svår, men liknande tjänster inom gigekonomin är att vänta och då är det bra att regelverket är förberett.

Inom delningsekonomin har Airbnb vuxit sig stark och har i dag miljontals användare i fler än 34 000 städer över hela världen. Bostadsförmedlaren är i dagsläget involverade i flertalet tvister som följd av de regleringar som införts mot tjänsten. I New York blev det nyligen förbjudet med korttidsuthyrningar via förmedlingssajter som Airbnb, ett förbud som sedan tidigare finns i Berlin.

Något sådant förbud är det ännu inte tal om i Sverige, men efter att Hyresnämnden i Stockholm förra hösten införde förbud mot uthyrningar via Airbnb är risken för ett mer omfattande förbud inte helt taget ur luften.

För många användare är den här typen av tjänst ett sätt att tjäna en extra hacka genom att hyra ut sin bostad. Dessutom anses delningsekonomin från flera håll vara en positiv utveckling då det i långa loppet är ett sätt att spara in på jordens resurser genom att outnyttjade tillgångar används.

Drönarförbudet förväntas drabba en ny snabbväxande bransch i Sverige. Filmare, fotografer, journalister och andra som livnär sig eller baserar stora delar av sin verksamhet på sina kamerautrustade drönare, har ställts inför stora utmaningar. Inte minst av existentiell karaktär.

Branschen: Ignorera, lägg ned eller flytta

Johan Arthursson på Björnhult Media använder drönare i sin verksamhet. Han kallar förbudet omodernt.

– Det här kommer att innebära en förlust för Sverige eftersom flera bolag i branschen funderar på att flytta sin verksamhet utomlands istället för att invänta en lagändring, säger han i en kommentar.

Drönarbolaget Fastout skrev i ett pressmeddelande i förra veckan att de nu genomför en omorganisation för att tydligare fokusera på nya geografiska marknader. Bolaget drabbades av ett rasande aktiefall efter förbudet och skyndar nu på en redan planerad internationell etablering. Enligt deras tolkning av drönarförbudet finns det åtgärder för att kringgå lagen och fortsätta med drönarfilmning i Sverige, men med hänsyn till deras drönarpiloter ligger uppdragen på is.

SVT har gjort bedömningen att de kan fortsätta filma med drönare. Lagen är, enligt SVT, inte tillämplig på deras publicistiska verksamhet, eftersom de bland annat är skyddad av yttrandefrihetsgrundlagen. Johan Arthursson misstänker att även andra filmare kommer att ignorera förbudet och, med viss försiktighet, fortsätta filma utifrån de regler som fanns sedan tidigare.

Utvecklingen ger möjligheter och hot

Medan drönarförbudet framförallt påverkar den egna branschen har tjänster inom delningsekonomin skakat om de traditionella branscherna och förbud mot dem skulle innebära ett slags återgång mot den normala ordningen. Airbnb brukar uttryckas som ett hot mot hotellbranschen, men också som en bidragande orsak till ökande bostadsbrist av prisvärda bostäder. Om det finns en tydlig koppling lämnar jag till andra att bedöma, men att det finns enorma fördelar med tjänster som Airbnb är jag knappast ensam om att tycka.

Totala förbud mot digitala tjänster och teknik som gynnar många användare, företag och branscher i Sverige är knappast ett steg i rätt riktning. Det finns förstås en problematik kring de tre exemplen jag tagit upp och i grunden en god anledning till varför de granskas eller förbjuds. Lagar och regler är till för att skydda allmänheten och hålla ordning i samhället. Med digitaliseringen har det uppstått en rad nya hot, men det är också viktigt att snabbt ta tillvara på de möjligheter som följer.

Det som tycks nödvändigt i den ”förbudstrend” som råder mot digitaliseringens möjligheter är till att börja med att snabba på lagändringar. För att förekomma utvecklingen kan det dessutom vara klokt att lägga resurser på omvärldsanalys och se till att vara mer förberedd på de trender som kommer med förändringar som kan gynna allmänheten, företag och branscher som leder utvecklingen framåt. Och, inte minst, Sverige.

Om skribenten

Jeanette Kalafatidis LindbergJeanette Kalafatidis Lindberg är socialantropolog och arbetar som omvärldsanalytiker på Docere Intelligence. Hennes främsta projekt är trendsajten Buzzter som publicerar spaningar och analyser, ger ut rapporter och arrangerar olika trendevents. Hon har tidigare skrivit åt Digital Teknik. Du når Jeanette här. 

Arkiverad under: Aktuellt, Analyser Märkt med: Airbnb, Datainspektionen, drönare, Joahn Arthursson, Skatteverket, svt, Transportstyrelsen, Uber

Om du väljer att kommentera våra artiklar är du själv är ansvarig för innehållet. Kommentarerna omfattas inte av yttrandefrihetsgrundlagen inom utgivningsbeviset för dfanalys.se. Redaktionen förbehåller sig rätten att ta bort kommentarer som är olämpliga i enlighet med lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor.

Aktuella analyser

EU:s tilltro till filter är naiv

EU:s tilltro till filter är naiv

Att säga att ”inget upphovsrättsskyddat material ska få laddas upp” är en sak. Att automatisera den typen av beslut är något helt annat.

Teleoperatörerna kliver på 5g-utmanarens tåg

Det nya sättet att köpa IT

Logistik är brinnande hett just nu

Hur höjer vi den digitala kompetensen i Sverige?

 

Aktuellt

EU:s tilltro till filter är naiv

Teleoperatörerna kliver på 5g-utmanarens tåg

Det nya sättet att köpa IT

Logistik är brinnande hett just nu

Hur höjer vi den digitala kompetensen i Sverige?

När (inte om) kommer den riktigt stora säkerhetskrisen?

Fler nyheter »

Om DF Analys

DF Analys är Dataföreningens redaktionella plattform för omvärldsbevakning. Här samlar vi fördjupande veckovisa analyser, rapporter, arbetsgrupper och events till en heltäckande tjänst.
När föreningen bildades för över 65 år sedan var syftena bland annat att hålla medlemmarna uppdaterade om utvecklingen och se till att relevanta vidareutbildningar fanns tillgängliga.
Läs mer »

DF Analys Veckobrev

nyhetsbrev Vill du få tillgång till veckobrevet för DF Analys?
Bli medlem i Dataföreningen »

DF Analys

Fleminggatan 7
112 26 Stockholm
Tel 08-587 434 00
Mer kontaktinfo »

dfanalys-logotyp-footer-800
 

© DF Analys · Använder WordPress & Genesis Framework · Om cookies · Allmänna villkor · Sitemap · Logga in

DF Analys använder cookies: Läs mer