Molntjänsterna växer så det knakar och de stora leverantörerna investerar allt mer i egen infrastruktur och i egna protokoll. Inlåsningen är ett faktum och internet är på väg att fragmentiseras.
Det har snart gått tio år sedan Microsofts dåvarande vd, Steve Ballmer, för första gången för sina partner aviserade att företaget nu var på väg att bli ett molnföretag. Förvirringen bland företagets partner var påtaglig, men idag är molnet en realitet och Microsoft investerar omkring åtta miljarder dollar om året i datacenter runt om i världen. Företaget har idag hundratals datacenter.
Samtliga av de stora molnleverantörerna investerar stort i egen infrastruktur, inklusive svartfiber. För att ta ett exempel ur mängden, så investerade Facebook och Microsoft nyligen i en 6 600 kilometer lång fiberkabel i Atlanten mellan USA och Europa med en bandbredd på 160 terabits per sekund. Målet är att en molnkund ska garanteras att deras data aldrig lämnar molnleverantörens nät.
Microsoft är inte den största molnleverantören, med en marknadsandel på drygt 30 procent är Amazon större. Men med en tillväxt på 100 procent om året är Microsoft däremot den snabbast växande. Allt enligt analysföretaget Synergy Research Group och i analyserna räknas både Iaas, Paas och hostning av privata moln in.
Två sidor av molnet
Det är ingen tvekan om att molnet idag uppfyller alla löften som gavs från början. Molntjänsterna är säkrare, snabbare och tillgängligare än att ha egna servrar eller ha dem placerade hos någon outsourcingpartner. Och sist men inte minst har it-kostnaderna för ett företag eller organisation blivit rörliga och enklare att överblicka.
Men det finns också en nedsida, som nu börjar bli uppenbar. Eftersom alla de stora molnleverantörerna utvecklar egna protokoll, exempelvis för kommunikation och fillagring, ovanpå de standardiserade för internet, är inlåsningen ett faktum. En kund till Microsofts molntjänst kan inte enkelt gå över till exempelvis Amazon. Och vice versa.
Nu kommer varningar från internetexperter.
Jättarnas egna internet
- Folk vill inte inse hur illa det är. Alla stora leverantörer bygger sina egna containrar, säger Patrik Fältström, forskningschef på Netnod.
Han är en av världens främsta internetexperter och har utvecklat sitt resonemang i en rapport till Global Commission on Internet Governance, en organisation där för övrigt Carl Bildt är ordförande. Standardisering i gemensamma organ går som en röd tråd genom internets utveckling.
Men någon standardisering är inte aktuell när molnleverantörerna utvecklar sina tjänster. Här är det marknadskrafternas fria spel som gäller. Leverantörerna vill skydda sina investeringar och konkurrerar med egna verktyg.
- Jag är självfallet inte emot marknadsekonomin, men det som händer nu är att de stora molnleverantörerna, typ Microsoft och Google, är på väg att bygga sina egna internet. Då finns ingen vilja till att delta i diskussioner om standardisering.
Få inser allvaret
Patrik Fältström är bekymrad över att så få, både politiker och kunder, är medvetna om vad som håller på att hända.
- Folk kommer att få en rejäl kalldusch den dag de inser att det inte utan vidare går att byta molnleverantör.
Han efterlyser också en ökad medvetenhet om kvaliteten överhuvudtaget på inte minst den svenska infrastrukturen för internet. I synnerhet idag när alla pratar om digitalisering.
- Det riktigt illavarslande när den underliggande infrastrukturen för internet är usel i kombination med att vi får en inlåsning på högre nivå. Det här försöker vi på Netnod att påpeka, men ingen tycks vilja lyssna, säger Patrik Fältström.
Patrik Fältströms rapport Market-driven Challenges to Open Internet Standards är en både pedagogisk genomgång av protokollen som ligger till grund för internets framgångar och samtidigt en dystopi om dagens utveckling. Paradoxalt nog en följd av marknadskrafternas fria spel. På alla sätt blir molntjänsterna bättre, men inlåsningen är ett faktum. Och kanske till och med upplösningen av internet? Samma sak gäller för utvecklingen av Internet of Things.
Text: Håkan Ogelid
Håkan Ogelid är fil-kand i matematik och teoretisk filosofi vid Uppsala universitet med lång journalistisk erfarenhet. Han har bland annat varit chefredaktör för tidskrifterna Civilingenjören och Civilekonomen. I 20 år var han redaktionschef på Computer Sweden. Idag är han frilans. Du når Håkan här.
Systemkrav. Och supportkrav. Inte allt ihopbakat i en ”tjänst”. Supporten skall kunna utföras av många, först då blir det konkurrens.
Systemkraven ska vara sådana att ett annat system kan uppfylla samma krav. Då har man inte låst in sig. Datat (masterdatat) stannar on prem. Fattas bara annat. Annars är det inte digitalisering. Då är det avdigitalisering av ditt företag.
Göran Jansson
IT-Arkitekt