DF ANALYS

Dataföringens omvärldsanalys

  • Fördjupar analysen av digitaliseringen
  • Hem
  • Analyser
  • Om DF Analys
    • Om DF Analys
  • Kontakt
Hem · Aktuellt · Virtual reality mer än imponerande underhållning

Virtual reality mer än imponerande underhållning

Publicerad den 14 oktober 2016

När Mark Zuckerberg klev upp på scenen under konferensen Oculus Connect 3 häromveckan och mötte publiken gjorde han det med en tydlig målbild för teknikutvecklingen: “We are here to make virtual reality the next major computing platform.

Sedan följde tre dagar med det senaste inom virtual reality.

Facebook är, genom sitt köp av Oculus och utvecklingen av en egen 360-kamera, en av jättarna som driver på utvecklingen. Men långt ifrån den enda. När Google nyligen visade upp nya produkter var Daydream en av dem. Microsofts Hololens, som bygger på systertekniken augmented reality1, har börjat dyka upp hos utvalda svenska företag.

Mycket av det som visas upp sorteras in i underhållningsfacket. Hit hör till exempel Microsofts imponerande Hololens-variant av Minecraft, men också de virtuella världar för möten med släkt och vänner som Zuckerberg demonstrerade på Oculus Connect.

Det är så här VR och AR ser ut, både i företagens egna pressmeddelanden och när jag läser allmänmedias rapportering om teknikutvecklingen.

Stora förhoppningar i företagsvärlden

Men tillämpningarna finns långt bortom underhållningen i vardagsrummet. Knacka på hos företag som ägnar sig åt annat än konsumentprodukter, och du möts av stora förhoppningar och många idéer för samma teknik.

Ett av de mest fascinerande exemplen jag stött på handlar precis som Facebooks vision om att överbrygga avstånd och att föra samman personer som inte befinner sig på samma fysiska plats. Men istället för att det är mormor och barnbarnen som möts i VR är det en erfaren tekniker som handleder en mer junior kollega. Och istället för VR så handlar det om AR.

Projektet Incode leds av forskningsinstitutet Sics och syftar till att förändra förutsättningarna för servicetekniker. Istället för att behöva flyga erfaren personal över hela jordklotet för ett jobb som tar några timmar att utföra på plats kan de istället stanna kvar i Sverige, när tekniken gör det möjligt att guida på plats.

Kollegorna har var sitt AR-headset på huvudet som dessutom är försedda med en kamera. Det gör det möjligt att i realtid se vad kollegan på andra sidan jorden ser: Den erfarne kollegan ser vad som finns i apparatskåpet och kan med händerna visa vilka delar som ska bytas ut, vilket den yngre kollegan i sin tur får projicerat i sitt synfält.

Möjliggör det otänkbara

Ett av de företag som börjat experimentera med Hololens är Volvo Cars. Biltillverkaren har bland annat tankar om hur AR kan användas för att låta potentiella kunder “se” all teknik för säkerhet som finns i bilarna. Men också för att effektivisera möten under produktutvecklingen.

Det går också att slänga in ytterligare en het tekniktrend i mixen: Kombinera VR-glasögon, 360-kameror och drönare och du har en lösning som gör det möjligt att inspektera gruvschakt på sätt som tidigare hade varit helt otänkbart.

Och slutligen, mer vardagsnära för oss alla: Möjligheten att använda VR och AR för att visualisera det som än så länge bara finns som en ritning i datorn. Det här är något som bland annat byggbranschen och fordonsindustrin tittar på för att tidigare i processen kunna hämta in synpunkter från slutanvändarna, personer som normalt sett inte kan läsa en ritning och förstå vad den faktiskt innebär omsatt i praktiken.

Fler utmaningar och hårdare krav

För de kommersiella tillämpningarna finns fortfarande tekniska utmaningar som måste lösas. Det handlar till exempel om skillnaden mellan att bygga en virtuell låtsasvärld och att skapa en virtuell kopia av den fysiska. Om att få till precisionen i styrningen. Om att hårdvara som tål tuffa miljöer. I ett vardagsrum är kraven inte lika stora som i en gruva.

Men de jag pratar med, i både tillverkar- och användarledet, är överens om varthän utvecklingen är på väg: Prylarna kommer att bli tåligare, mer detaljerade. En av de saker som Mark Zuckerberg visade upp under Oculus Connect var en prototyp av ett fristående VR-headset, vilket är en lösning på några av de problem som industrin har idag. Användaren är inte fysiskt kopplad till en dator med en sladd, samtidigt som prestandan är högre än de telefonbaserade alternativ som redan finns.

Så låt dig absolut imponeras av de konsumentlösningar som Facebook, Google, Microsoft och andra visar upp. Låt dig uppslukas av nya spelupplevelser, låt tekniken ta dig till möten med vänner du annars skulle ha svårt att träffa.

Men glöm inte bort att tekniken ger dig möjligheter även i yrkeslivet.

Text: Anders Thoresson

Bild: Microsoft

––––––––––––––––––––––––––––––––

1 Med virutal reality kliver användaren in i en virtuell värld, helt skapad i en dator. Det kan vara en kopia av den fysiska världen, eller en fantasiskapelse. Med augmented reality får användaren Terminator-syn. Hen ser fortfarande allt omkring sig, men med datorgenererad grafik adderad.

Om skribenten

Anders ThoressonAnders Thoresson har bevakat IT och telekom sedan 1999, först som reporter på Ny Teknik och sedan 2006 som frilans. Genom åren har hans texter bland annat publicerats i Dagens Nyheter, Dagens Industri, Forskning och Framsteg, IVA Aktuellt och Ny Teknik. Han har också skrivit flera Internetguider åt IIS och gör poddcasten Digitalsamtal. Du når Anders via hans webbplats.

Arkiverad under: Aktuellt, Analyser Märkt med: Daydream, Google, Hololens, Mark Zuckerberg, Microsoft, Oculus Connect, Virtual reality

Om du väljer att kommentera våra artiklar är du själv är ansvarig för innehållet. Kommentarerna omfattas inte av yttrandefrihetsgrundlagen inom utgivningsbeviset för dfanalys.se. Redaktionen förbehåller sig rätten att ta bort kommentarer som är olämpliga i enlighet med lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor.

Aktuella analyser

EU:s tilltro till filter är naiv

EU:s tilltro till filter är naiv

Att säga att ”inget upphovsrättsskyddat material ska få laddas upp” är en sak. Att automatisera den typen av beslut är något helt annat.

Teleoperatörerna kliver på 5g-utmanarens tåg

Det nya sättet att köpa IT

Logistik är brinnande hett just nu

Hur höjer vi den digitala kompetensen i Sverige?

 

Aktuellt

EU:s tilltro till filter är naiv

Teleoperatörerna kliver på 5g-utmanarens tåg

Det nya sättet att köpa IT

Logistik är brinnande hett just nu

Hur höjer vi den digitala kompetensen i Sverige?

När (inte om) kommer den riktigt stora säkerhetskrisen?

Fler nyheter »

Om DF Analys

DF Analys är Dataföreningens redaktionella plattform för omvärldsbevakning. Här samlar vi fördjupande veckovisa analyser, rapporter, arbetsgrupper och events till en heltäckande tjänst.
När föreningen bildades för över 65 år sedan var syftena bland annat att hålla medlemmarna uppdaterade om utvecklingen och se till att relevanta vidareutbildningar fanns tillgängliga.
Läs mer »

DF Analys Veckobrev

nyhetsbrev Vill du få tillgång till veckobrevet för DF Analys?
Bli medlem i Dataföreningen »

DF Analys

Fleminggatan 7
112 26 Stockholm
Tel 08-587 434 00
Mer kontaktinfo »

dfanalys-logotyp-footer-800
 

© DF Analys · Använder WordPress & Genesis Framework · Om cookies · Allmänna villkor · Sitemap · Logga in

DF Analys använder cookies: Läs mer