DF ANALYS

Dataföringens omvärldsanalys

  • Fördjupar analysen av digitaliseringen
  • Hem
  • Analyser
  • Om DF Analys
    • Om DF Analys
  • Kontakt
Hem · Aktuellt · Partnerskap för att mota Olle i grind

Partnerskap för att mota Olle i grind

Publicerad den 7 oktober 2016

DFAnalys_v40_PartnershipOnAINär fem ledande it-leverantörer ingår partnerskap om AI är det ett tydligt tecken på att AI står inför sitt genombrott. Då börjar också farhågorna om, och kritiken mot vad olika AI-tillämpningar kan föra med sig att märkas. Nu gäller det att upplysa lagstiftarna och allmänheten om vad som är realiteter och undvika lagstiftning som hämmar utvecklingen.

Marknaden för AI spås en sällan skådad tillväxt. Enligt analysföretaget Markets and Markets var marknaden 2014 värd 420 miljoner dollar, år 2020 är den värd över 5 miljarder dollar, och det är då som tillväxten sätter fart på allvar.

Enligt en ny rapport från analysföretaget Tractica kommer AI-marknaden att år 2025 vara värd nästan 37 miljarder dollar, det innebär att marknaden blir nästan 90 gånger så stor under en tioårsperiod.

Mängder av hushållsprodukter

AI-tekniken har möjligheter att förbättra tillvaron inom många olika sektorer. Allt från sjukvård, utbildning, tillverkning till transporter och hushållsautomation. Exempel på det senaste är i dagarna lanserade produkter från Amazon, Apple och Google. Den tekniska utvecklingen har kommit långt inom i synnerhet språk- och bildigenkänning och robotteknik, men också inom självlärande algoritmer och stora investeringar görs i teknik för självkörande bilar.

Nu börjar också farhågor och kritiska röster göra sig hörda i det offentliga samtalet. En av de skarpaste kritikerna är en av Applegrundarna, Steve Wozniak, som anser att det finns risk för att mänskligheten i framtiden kan bli husdjur åt intelligenta maskiner.

Den nybildade alliansen, Partnership on AI, grundas av Amazon, Deep Mind/Google, Facebook, IBM och Microsoft. Syftet är att öka allmänhetens kunskaper om AI-tekniker, att adressera etiska frågor, till exempel integritet, och att lyfta fram goda exempel på tillämpningar av artificiell intelligens. Alliansen kommer inte att bedriva någon egen forskning och utveckling, men lyfta fram det som sker hos grundarna.

Apple är inte med

Värt att notera är att Apple inte finns bland grundarna, men det är inget ovanligt att Apple ställer sig utanför partnerskap av det här slaget. En del bedömare har också noterat att forskningsinstitutet OpenAI, som nyligen fick över åtta miljarder kronor i anslag, inte finns med bland grundarna. När DF Analys ber om en kommentar från pressavdelningen hos OpenAI, så kommer en försäkran om att man stöder alliansen.

Stefan Carlsson, professor i datavetenskap på Kungliga tekniska högskolan i Stockholm och en av de främsta experterna på AI, har inga specifika kunskaper om den nybildade alliansen men vågar sig ändå på att förklara orsakerna till att den bildats.

– Det har skett dramatiska saker när det gäller AI de två senaste åren och det kommer att påverka människors liv. Alliansen är ett sätt att gardera sig mot felaktiga föreställningar, men också för att behandla riskerna med AI, säger Stefan Carlsson.

Kommande integritetsproblem

Han tar till exempel möjligheten att på maskinell väg läsa in ett ansikte och därmed kunna bestämma vad den här människan tänker och känner. Eller program som kan prata med människor, men där människan inte kan avgöra om man pratar med en annan människa eller en maskin.

– Här finns uppenbara integritetsproblem. Inom alliansen kanske man kan komma överens om att begränsa vissa aspekter av AI, som kan vara integritetskränkande.

Han avfärdar dock föreställningarna om att AI-utvecklingen skapar superintelligenta maskiner som tar över människornas liv.

– Det är mest trams, men det finns problem med AI som måste behandlas, säger Stefan Carlsson.

Han får medhåll av Alexander Linden, analytiker på analysföretaget Gartner, som anser att myndigheter och politiker i allmänhet är mer benägna att prata med branschorganisationer än med enskilda företag.

– Det finns en populistisk opinion som håller på att ta form och den kan vara mycket skadlig om den får gehör hos lagstiftare, säger Alexander Linden.

Nu blir AI allt mer vardaglig

Grundandet av Partnership on AI måste alltså ses som att AI nu på allvar kommer att gripa in i människors liv och väcka mängder av farhågor om integritet. Det är självklart att det behövs en bastion, som kan hålla stången mot populistiska opinioner som snart kommer att göra sig hörda och som kan ställa till stora skada för utvecklingen av goda AI-tillämpningar.

Text: Håkan Ogelid

Om skribenten

Håkan OgelidHåkan Ogelid är fil-kand i matematik och teoretisk filosofi vid Uppsala universitet med lång journalistisk erfarenhet. Han har bland annat varit chefredaktör för tidskrifterna Civilingenjören och Civilekonomen. I 20 år var han redaktionschef på Computer Sweden. Idag är han frilans. Du når Håkan här.

Arkiverad under: Aktuellt, Analyser Märkt med: AI, Alexander Linden, Amazon, Apple, Deepmind, Facebook, Google, IBM, Microsoft, Partnership on AI, Stefan Carlsson

Om du väljer att kommentera våra artiklar är du själv är ansvarig för innehållet. Kommentarerna omfattas inte av yttrandefrihetsgrundlagen inom utgivningsbeviset för dfanalys.se. Redaktionen förbehåller sig rätten att ta bort kommentarer som är olämpliga i enlighet med lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor.

Aktuella analyser

EU:s tilltro till filter är naiv

EU:s tilltro till filter är naiv

Att säga att ”inget upphovsrättsskyddat material ska få laddas upp” är en sak. Att automatisera den typen av beslut är något helt annat.

Teleoperatörerna kliver på 5g-utmanarens tåg

Det nya sättet att köpa IT

Logistik är brinnande hett just nu

Hur höjer vi den digitala kompetensen i Sverige?

 

Aktuellt

EU:s tilltro till filter är naiv

Teleoperatörerna kliver på 5g-utmanarens tåg

Det nya sättet att köpa IT

Logistik är brinnande hett just nu

Hur höjer vi den digitala kompetensen i Sverige?

När (inte om) kommer den riktigt stora säkerhetskrisen?

Fler nyheter »

Om DF Analys

DF Analys är Dataföreningens redaktionella plattform för omvärldsbevakning. Här samlar vi fördjupande veckovisa analyser, rapporter, arbetsgrupper och events till en heltäckande tjänst.
När föreningen bildades för över 65 år sedan var syftena bland annat att hålla medlemmarna uppdaterade om utvecklingen och se till att relevanta vidareutbildningar fanns tillgängliga.
Läs mer »

DF Analys Veckobrev

nyhetsbrev Vill du få tillgång till veckobrevet för DF Analys?
Bli medlem i Dataföreningen »

DF Analys

Fleminggatan 7
112 26 Stockholm
Tel 08-587 434 00
Mer kontaktinfo »

dfanalys-logotyp-footer-800
 

© DF Analys · Använder WordPress & Genesis Framework · Om cookies · Allmänna villkor · Sitemap · Logga in

DF Analys använder cookies: Läs mer