Ofta när digitalisering kommer på tal så handlar det om företag som Spotify, Facebook, Airbnb, Uber med flera. Det är företag som uppstått på internet och som har slagit, eller är på väg att slå ut hela ekosystem av företag. I skuggan av dessa, i alla fall i mediaskuggan, pågår mängder av digitaliseringsprojekt i etablerade företag med syfte att utveckla existerande produkter eller att skapa helt nya. Det skriver Håkan Ogelid i veckans DF Analys.
Att innovationer undergräver existerande verksamheter går som en röd tråd genom den industriella utvecklingen. Urgröpningen pågår för fullt även idag, men det är lätt att missa digitaliseringen som också pågår för fullt i många etablerade företag och organisationer. I Tyskland sker digitaliseringen under parollen Industri 4.0, som är initierad av den tyska regeringen.
I Sverige finns inget liknande initiativ och bilden är splittrad. Medan en del branscher, som stål och papper, i första hand har koncentrerat sig på att digitalisera sina inre processer, så har andra tagit steget att även digitalisera sina affärsmodeller och produkter. I det här sammanhanget kan nämnas att Stora Enso nyligen öppnade ett forskningscenter med målet att utveckla helt nya produkter, bland annat nya typer av bioplast, baserade på cellulosa.
Digitaliseringen ger mängder av avtryck
Ett snabbt nedslag i nyhetsflödet visar till exempel hur ABB utvecklats till att också bli leverantör av trådlösa kommunikationssystem. Det skedde nyligen när ABB lanserade kommunikationssystemet för en av Storbritanniens största vindkraftverk. I nyhetsflödet märks också att Husqvarnas robotgräsklippare numera är utrustad med gps och en vädertimer.
Permobil, som grundades 1963 av timråläkaren Per Uddén med den egenutvecklade eldrivna rullstolen som bas, är ett lysande exempel där digitaliseringen är på väg att förvandla företaget till ett hälsovårdsinriktat företag med en omsättning på 2,9 miljarder kronor förra året.
Det började med att rullstolarna kopplades upp mot nätet för att skicka data till en central databas för att bättre hantera behovet av teknisk service. Nästa steg, idag pågår försök, är att skicka data om individen som sitter i rullstolen. Då handlar det om att förbättra den medicinska vården på individnivå. Ett sådant vårdbehov är att undvika trycksår. I sammanhanget kan nämnas att det i USA dör dubbelt så många människor på grund av trycksår än av trafikolyckor.
Nyligen tecknade Permobil också ett avtal med Tobii, det svenska företaget som utvecklat en teknik för styrning med hjälp av ögonrörelser, och Microsoft. Planen är att Permobil ska ta fram en produkt som gör det möjligt att styra rullstolar med ögonrörelser. Microsoft har tagit fram en prototyp baserad på Tobiis teknik och gett den till Permobil för att utveckla en produkt.
Även myndigheter transformeras
En gång i tiden, närmare bestämt 1976, gick poliser tillsammans med tjänstemän från Skatteverket, som då hette Riksskatteverket, in på Dramaten och grep Ingmar Bergman. Mitt under pågående repetitionsarbete. Den världsberömde regissören var misstänkt för skattebrott. Ingmar Bergman tog så illa vid sig att han lämnade Sverige och bosatte sig i Tyskland. Händelsen blev till en internationell skandal. Skatteverkets anseende var i botten.
Idag betraktas Skatteverket som en servicemyndighet och medborgare ger den gott betyg. En stor del av förvandlingen är en följd av digitaliseringen. Mängder av e-tjänster har skapats och medborgarna kan på egen hand utföra tjänster. Elektroniska självdeklarationer är bara ett exempel. Att 5,6 miljoner personer deklarerade elektroniskt i år talar sitt tydliga språk. Historien om gripandet av Ingmar Bergman berättas fortfarande, men mest för att beskriva den stora och positiva förändringen som digitaliseringen av myndigheten har medfört.
Svenska företag uppmärksammas globalt
Ett globalt uppmärksammat exempel är Assa Abloy, som utvecklat låsprodukter sedan år 1994, och som nu befinner sig i ett teknikskifte från mekaniska till elektromekaniska och elektroniska produkter. På tio år har de elektromagnetiska produkterna ökat från en andel på 29 procent till över 50 procent av den totala omsättningen, samtidigt som den totala årsomsättningen har ökat från 28 miljarder kronor till 68 miljarder kronor.
Numera är ett lås åtkomligt från mobilnät där mobilen eller något ”wearable” kan användas både för att autenticera en användare och för öppna ett lås. Organisationer kan optimera sin energiförbrukning genom att automatisera inpasseringen och hotell kan genom den elektroniska låstekniken förbättra in och utcheckning för sina gäster. Assa Abloy samarbetar idag med företag som AT&T och Google Nest. Numera finns Assa Abloy på Forbes lista över världens 100 mest innovativa företag.
Den globala industrikoncernen Husqvarna är inne i samma process. Gräsklippare och skogsmaskiner kopplas upp och helt nya digitala tjänster lanseras. Maskinernas status och behov av service avgörs via nätet och körstilen hos en förare av skogsmaskiner kan optimeras genom nätet. Numera kan företagets storsäljande robotgräsklippare fjärrstyras med Apple Watch.
Samarbete med startups
Även sättet hur nya innovationer tas fram och inte integreras i nya digitala produkter förändras. I år har en trend som funnits utomlands på allvar nått Sverige. Storföretag organiserar sitt samarbete med startups. Antingen via egna så kallade acceleratorer som bjuds in till de etablerade företagen. Nordea och Eon är två exempel bland många. På tekniska högskolor och universitet skapas centra där startups, ofta hårdvarustartups, bjuds in för att samarbeta med etablerade industriföretag.
Olika trender konvergerar
Digitaliseringen pågår alltså för fullt, ofta i det dolda, och det är bråttom. En rundfråga till experter ger vid handen att svenska företag var en aning tröga i starten med att kliva på digitaliseringen, men nu är det full fart. Två saker är värda att notera. För det första: Storföretagen inser att den egna utvecklingsresursen inte räcker till och har därför börjat samarbeta med startups. Lyckas det så är det en vinnvinn-situation för båda partner. Storföretaget äger marknaden och muskler för både utveckling, försäljning och marknadsföringen, medan startup-företaget sitter på smarta lösningar. För det andra: I de företag som lyckas med digitaliseringen är de egna it-resurserna involverade, det vill säga CIO är engagerad i produktutvecklingen, vilket i sin tur ställer helt nya krav på en CIO.
Text: Håkan Ogelid
Bilden: Daniel Ek, Spotify – Foto: Michael Loccisano/Getty Images for Spotify
Om författaren
Håkan Ogelid är fil-kand i matematik och teoretisk filosofi vid Uppsala universitet med lång journalistisk erfarenhet. Han har bland annat varit chefredaktör för tidskrifterna Civilingenjören och Civilekonomen. I 20 år var han redaktionschef på Computer Sweden. Idag är han frilans. Du når Håkan här.